Način pripreme
1. Iseckajte luk i zapržite ga u ulju zajedno sa jednim čenom belog luka. Dodajte jednu zelenu papriku, iseckanu na komade, tikvicu i malo patlidžana - oguljenog i usitnjenog. Posolite i ostavite da se dinsta dok ne omekne.
2. Paradajz ogulite i isecite na kockice. Stavite ga u ostalo povrće, začinite biberom, sitno iseckanim peršunom i ostavite sos da se kuva na tihoj vatri oko 40 minuta.
3. Za to vreme pecite ostalo povrće.
Paprike operite i poređajte u tepsiji. Pospite suncokretovim ili maslinovim uljem i soli.
U drugu tepsiju stavite patlidžan, isečen po dijagonali na relativno tanke komade. I njih pospite uljem i soli i stavite da se peku na 200 stepeni. Nadgledajte ih, jer zbog različitig pozicija tepsije negde pečenje može biti neravnomerno zbog temperature. Zato postoji jednostavno rešenje - često okrećite povrće ili makar dva puta okrenite tepsiju.
Takođe, treba da imate u vidu da paprikama bude potrebno više vremena da bi bile gotove, ali i to zavisi od sorte i njihove debljine. Zato - neophodno je nadgledanje, ako postoji odgovarajuću boja - vadite ih.
4. Kada je sos gotov, možete da ga pasirate po želji. Dodajte drugi čen belog luka - usitnjen i promešajte.
Sipajte ga, raspoređujući po centru široke površine i sa strane poređajte pečene paprike i patlidžan.
Poželji može da se posluži i usitnjen beli luk sa sirćem za mešanje sa pečenim povrćem.
Prijatno.