Način pripreme
Birate tanke i dugačke patlidžane, operite i naseckajte na kriškice po dužini. Stavite ih u posudu sa slanom vodom i ostavite na 30 minuta.
Za to vreme pripremite smesu za pohovanje, tako što u posebne tanjire stavite prosejano brašno i jaja umućena viljuškom.
Isperite i posušite kriškice patlidžana, pospite solju i crnim biberom po ukusu.
Zagrejte ulje u tiganju na umerenoj vatri, svaku krišku prvo uvaljajte u brašno, a posle u umućena jaja. Ispržite patlidžan sa obe strane dok se ne dobije zlatasto-smeđa boja.
Poređajte u tanjir obložen papirnim ubrusom, kako bi se apsorbovao višak masnoće prilikom prženja.
Očistite luk i sameljite u blenderu. Ogulite i sameljite paradajz u blenderu. Naseckajt beli luk na tanke kriškice.
U odgovarajućoj šerpi zagrejte ulje i dodajte luk, propržite na otprilike 3-4 minuta.
Dodajte sok od paradajza i kuvajte dok se sok ne smanji i ključali paradajz ne počne da prska. Tada dodajte šećer i so po ukusu i beli luk i ostavite na još 5 minuta da malo vri.
Sklonite šerpu sa ringle, dodajte suvi bosiljak i origano, izmešajte i ostavite paradajz sos poklopljen na 10 minuta.
Pohovani patlidžan na seoski način sa paradajz sosom je gotov.