Kolač sa breskvama Oporto

Toni AleksovToni AleksovDžedaj18762
05/11/2019
"Nema ničega na ovom svetu što ne može da se popravi jednom dobrom rečju, osmehom i parčetom kolača od breskve "
Priprema15 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno65 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano17
  • Pregledi tokom meseca16
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • breskve - 700 g
  • oporto - 100 ml (ili kod nas poznatije kao Porto, slatko desertno vino)
  • smeđi šećer - 50 g
  • limunova kora - od 1/2 limuna
  • šećer - 160 g
  • maslac - 70 g, na sobnoj temperaturi
  • liker od badema - 50 ml, Amareto ili po izboru
  • kiselo mleko - 125 g, pune masnoće
  • brašno - 300 g
  • jaja - 3 komada
  • prašak za pecivo - 15 g
  • čokoladne kapi - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

1. Breskve oljuštite, očistite od koštica i nasecite na male kockice. Ako volite da ih više osetite u kolaču, možete ih iseći na veće, ali ne debele komade. Posle ljuštenja i uklanjanja koštice, obično ostaje oko 400 g voća.

Pospite ih smeđim šećerom i pospite vinom Oporto. Ostavite 30-40 minuta.

Kada to vreme prođe, procedite i sačuvajte slatko aromatično vino.

2. U blenderu sameljite beli šećer sa limunovom korom bez belog dela. To se radi da bi se iz kore limuna izdvojila esencijalna ulja. Videćete kako prijatno miriše.

3. Stavite limunov šećer u maslac i umutite u krem, a zatim dodajte jedno po jedno jaje, neprestano muteći dok smesa ne bude pobeli i ne postane vazdušasta.

4. Dodajte bademov liker i proceđeno vino Oporto i kiselo mleko. Promešajte i prosejte smesu brašna i praška za pecivo u smesu u delovima dok se potpuno ne ujednači.

5. U testo stavite 100 grama oceđene breskve i čokolade (po izboru) i smesu sipajte u okruglu tepsiju prečnika 26-28 cm pokrivenu lagano podmazanim papirom za pečenje. Ostatak breskvi rasporedite po vrhu.

6. Pecite 45-50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni.

Nakon što je kolač gotov, ostavite ga u rerni sa otvorenim vratima još 10-15 minuta, a zatim ga ohladite na rešetki, kada ga izvadite iz tepsije.

Poslužite uz čaj, kafu ili mleko ili kao ukusan desert sa kuglicom voćnog ili sladoleda od vanile ili čokoladnim prelivom.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar