Način pripreme
1. Breskve oljuštite, očistite od koštica i nasecite na male kockice. Ako volite da ih više osetite u kolaču, možete ih iseći na veće, ali ne debele komade. Posle ljuštenja i uklanjanja koštice, obično ostaje oko 400 g voća.
Pospite ih smeđim šećerom i pospite vinom Oporto. Ostavite 30-40 minuta.
Kada to vreme prođe, procedite i sačuvajte slatko aromatično vino.
2. U blenderu sameljite beli šećer sa limunovom korom bez belog dela. To se radi da bi se iz kore limuna izdvojila esencijalna ulja. Videćete kako prijatno miriše.
3. Stavite limunov šećer u maslac i umutite u krem, a zatim dodajte jedno po jedno jaje, neprestano muteći dok smesa ne bude pobeli i ne postane vazdušasta.
4. Dodajte bademov liker i proceđeno vino Oporto i kiselo mleko. Promešajte i prosejte smesu brašna i praška za pecivo u smesu u delovima dok se potpuno ne ujednači.
5. U testo stavite 100 grama oceđene breskve i čokolade (po izboru) i smesu sipajte u okruglu tepsiju prečnika 26-28 cm pokrivenu lagano podmazanim papirom za pečenje. Ostatak breskvi rasporedite po vrhu.
6. Pecite 45-50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni.
Nakon što je kolač gotov, ostavite ga u rerni sa otvorenim vratima još 10-15 minuta, a zatim ga ohladite na rešetki, kada ga izvadite iz tepsije.
Poslužite uz čaj, kafu ili mleko ili kao ukusan desert sa kuglicom voćnog ili sladoleda od vanile ili čokoladnim prelivom.