Austrijski keksići Išleri

vinica1vinica1Početnik1387
31/10/2019
"Evo najubržeg načina da skoknete do Austrije "
Priprema30 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno50 min.
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano58
  • Pregledi tokom meseca43
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • maslac - 150 g, na sobnoj temperaturi
  • brašno - 250 g
  • šećer u prahu - 70 g
  • žumanac - 1 kom.
  • kakao u prahu - 3 kašike
  • KREMA
  • jaja - 3 kom.
  • šećer - 150 g
  • maslac - 100 g
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • Čokoladna glazura
  • voda - 3 kašike
  • šećer - 3 kašike
  • čokolada za kuvanje - 100 g
  • maslac - 80 g
* merne jedinice

Način pripreme

Dobili su ime po malom gradiću u Austriji - Bad Ischlu, gde su i napravljeni prvi put u poslastičarnici Zauner.

Prosejati ili izmešati brašno sa kakaom i šećerom na suvo. Dodati maslac sobne temperature i žumance i zamesiti testo. Da bi testo bilo kvalitetno i dobro se razvijalo, potrebno je maslac najpre dobro utrljati u brašno, tako da se dobije mrvičasta masa, pa ga onda mesiti u loptu.

Testo prekriti krpom i ostaviti pet minuta da odstoji, za to vreme posuti podlogu sa brašnom .

Testo odmah razviti na debljinu od tri milimetra. Rezati male kolutiće i peći oko 15 min na temperaturi oko 220C. Pečene kolačiće ostaviti da se ohlade. Dok se kolutići hlade treba napraviti krem.

U posudi umutiti cela jaja, šećer i vanilin šećer penasto, pa staviti da se kuvaju na pari, uz neprestano mešanje.

Najbolje je staviti veći plići lonac u kome kuva voda, a u njega posudu sa umućenim jajima i dok voda lagano vri, neprestano mešati mikserom ili žicom da se masa jednomerno kuva i zgusne. Nikako se ne sme dozvoliti da se jaja skuvaju i masa bude žilava, kao kuvano žumance. Kod kuvanja žumanaca na pari temperatura mora biti smanjena da voda lagano kuva.

Kada se krem zgusne staviti na hlađenje i u ohlađenu umešati maslac, koji smo predhodno penasto umutili mikserom. Maslac i krem se spajaju ručno, drvenom varjačom ili žicom, a ne mikserom. Sve lagano sjediniti.

Kremom filovati - spajati dva po dva kolutića i preliti ih glazurom od čokolade.

Glazuru od čokolade možete kuvati na tri načina, ja sam je radila ovako :

Otopim u vodi šećer, pa dodam maslac, kad se otopi dodam čokoladu i sjedinim, pa prelijem preko kolutića. Kolutiće staviti na rešetkastu podlogu da višak čokolade iscuri preko nje i da se čokolada stegne, ohladi .

Sve to radim na niskoj temperaturi, čokolada ne sme da provri.

Išleri su ukusniji kad odstoje dan, dva .

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar