Način pripreme
Prosejati ili izmešati brašno sa kakaom i šećerom na suvo. Dodati maslac sobne temperature i žumance i zamesiti testo. Da bi testo bilo kvalitetno i dobro se razvijalo, potrebno je maslac najpre dobro utrljati u brašno, tako da se dobije mrvičasta masa, pa ga onda mesiti u loptu.
Testo prekriti krpom i ostaviti pet minuta da odstoji, za to vreme posuti podlogu sa brašnom .
Testo odmah razviti na debljinu od tri milimetra. Rezati male kolutiće i peći oko 15 min na temperaturi oko 220C. Pečene kolačiće ostaviti da se ohlade. Dok se kolutići hlade treba napraviti krem.
U posudi umutiti cela jaja, šećer i vanilin šećer penasto, pa staviti da se kuvaju na pari, uz neprestano mešanje.
Najbolje je staviti veći plići lonac u kome kuva voda, a u njega posudu sa umućenim jajima i dok voda lagano vri, neprestano mešati mikserom ili žicom da se masa jednomerno kuva i zgusne. Nikako se ne sme dozvoliti da se jaja skuvaju i masa bude žilava, kao kuvano žumance. Kod kuvanja žumanaca na pari temperatura mora biti smanjena da voda lagano kuva.
Kada se krem zgusne staviti na hlađenje i u ohlađenu umešati maslac, koji smo predhodno penasto umutili mikserom. Maslac i krem se spajaju ručno, drvenom varjačom ili žicom, a ne mikserom. Sve lagano sjediniti.
Kremom filovati - spajati dva po dva kolutića i preliti ih glazurom od čokolade.
Glazuru od čokolade možete kuvati na tri načina, ja sam je radila ovako :
Otopim u vodi šećer, pa dodam maslac, kad se otopi dodam čokoladu i sjedinim, pa prelijem preko kolutića. Kolutiće staviti na rešetkastu podlogu da višak čokolade iscuri preko nje i da se čokolada stegne, ohladi .
Sve to radim na niskoj temperaturi, čokolada ne sme da provri.
Išleri su ukusniji kad odstoje dan, dva .
Komentari