Sušena šargarepa (za začin)

Sušena šargarepa (za začin)
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
09/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema5 min.
Skuvaj10 min.
Ukupno15 min.
"Uvek pri ruci i jednostavno za pripremu - obavezno zapišite recept"

Potrebni sastojci

  • šargarepa - 1 - 2 kg
* merne jedinice

Način pripreme

Sušeno povrće čuva vitamine i poboljšava ukus jela, supa i najviše bujona.

Čuva se jednostavno, ne zauzima mnogo mesta i priprema se brzo. Da bismo je sačuvali tokom zime potrebna nam je daska za povrće, oštar nož i sveže povrće iz bašte.

Vreme sušenja varira, zavisi od nekoliko faktora; vlažnost u kući, debljina sečenja, kao i uređaj koji koristite - rerna, dehidratator ili bez termičke obrane.

Vreme takođe ima značenje, kada sušite povrće - naravno leto je najodgovarajući period.

Vlažnost treba da bude niska. Zato je pored mora sušenje biljaka i povrća sporo.

Ja sušim povrće u tri oblika, koje koristim za razne vrste jela.

Vadim ih iz bašte, poređam po veličini. Najmanje sušim cele. Operem dobro i sušim pamučnom krpom.

Stavljam ih na gazu i sušim u hladu u kući. Celu sušenu šargarepu kombinujem sa korenima peršuna i suvim paškanatom za bujone od povrća ili mesa.

Srednje po veličini sečem na tanke krugove. Sušim na isti način i koristim za kurban, variva, janije, jela od povrća i pirinač iz rerne.

Krupnije šargarepe perem i sastružem malo. Sečem na sitne kockice i stavljam na pamučnu krpu ili gazu na poluosunčano i prohladno mesto.

Sušene kockice kombinujem sa sušenim crvenim paprikama, celerom, peršunom i lukom osnovno za supe.

Ako sušite šargarepe u deihratatoru, vremeje oko 24 sata na 65 stepeni.

Čuvam suvo povrće u staklenim teglama sa poklopcem. Stavljam etiketu sa datumom kad se sušilo.

Protresite tegle da bi se komadi odvojili i proveravajte vlagu (kondenzacija sa unutrašnje strane tegle).

Ako čuvate suvu šargarepu u papirnoj kesi /kao one kese iz hleba u pekari/ proveravajte vlagu ili buđ, ako ne čuvate pravilno.

Možete vakumirati u kese sa zatvaračem.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: