Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Špagete sa celim komadom lososa

Špagete sa celim komadom lososa

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Špagete sa celim komadom lososa
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
18 min.
Ukupno
38 min.
Porcije
2
"Špagete i losos - zadivljujuća kombinacija za ljude, koji vole ukusnu i kvalitetnu hranu"

Potrebni sastojci

  • špagete - 220 - 230 g
  • luk - 1 glavica, mala/srednja
  • pavlaka - 300 g, za kuvanje
  • pečurke - 160 g, šitake
  • parmezan - 100 - 110 g
  • mocarela - 100 g, zrela, isečena
  • losos - 260 g, file s kožom
  • maslinovo ulje - 4 - 5 supenih kašika
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Iseckajte luk i prepržite ga na 3-4 kašike maslinovog ulja. Dodajte pečurke, očišćene i krupno isečene i još malo maslinovog ulja, jer ga brzo upiju. Kuvajte 2 minute uz neprestano mešanje, dolijte punomasnu pavlaku za kuvanje i 1/2 šoljice vode. Smanjite vatru na minimum i ostavite sos polako da se krčka.

2. Stavite špagete da se kuvaju prema uputstvima na pakovanju za pripremu al dente. Kada kuvate špagete, ni u kakvom slučaju ih ne lomite, već ih cele, uspravne spustite u ključalu vodu, da budu raspoređene u obliku lepeze. Pogurkajte krajeve koji štrče i tako će se polako cele potopiti, jer će donji deo, koji je u vodi omeknuti.

3. Zagrejte tiganj sa nelepljivim premazom na jakoj vatri - jedan stepen ispod maksimuma. Isecite losos na tanke šnicle i ispecite prvo sa strane gde je koža, posle na kratko i sa druge strane, kako bi zadržao mekanu sredinu. Izvadite šnicle i kada se ohlade, polako (da se ne opečete), odvojte kožu oštrim nožem. Ona lako otpada, ali ipak koristite nož, da se komadi ribe ne bi izlomili. Posolite i ostavite sa strane.

4. Skuvane al dente špagete zagrabite priborom za to namenjenim i stavljajte ih u sos zajedno sa vodom ostalom od kuvanja. Stavite mast i sos koji je ostao od kuvanja lososa. Dodajte parmezan i mocarelu, so po ukusu i uz naginjanje tiganja ka vašoj strani i blago prebacivanje i pomeranje, pomešajte sve.

5. Rasporedite špagete po porcijama i na svaku stavite jedno ili dva parčeta lososa i stručak svežeg bosiljka.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: