Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Marmelada»Moja marmelada od zelenog paradajza

Moja marmelada od zelenog paradajza

Potrebitel#240543Potrebitel#240543
Pomoćnik kuvara
188138
Moja marmelada od zelenog paradajza3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Volim da izazivam vašu znatiženju i ovaj put ću ga napraviti sa receptom za marmeladu od zelenog paradajza"

Potrebni sastojci

  • zeleni paradajz - 1 kg
  • šećer - 700 g
  • vanila - 1
* merne jedinice

Način pripreme

Dosta sam čitala o slatku, marmeladama, džemovima, pre nego što sam odabrala šta da napravim. Stala sam kod slatkog i marmelade. Pripremala sam paralelno u dve šerpe na dve ringle. O slatkom sam već pričala, a o marmeladi ću pričati sada. Prvo da napomenem da je meni definitivno bilo lakše nju da napravim.

Stavljamo vodu u šerpu na vatri i dok čekamo da provri, operemo i očistimo paradajz. Ako imate veći paradajz, isecite ga na dva ili četiri dela, tako da vizuelno imaju komade jednake veličine. Cilj je da se skuva sav paradajz u isto vreme.

Sipamo ih u šerpu, sačekamo da provri i da vri 5 minuta.

Prosipamo vodu, sipamo ponovo vodu i pokrivamo paradajz i ponovo sačekamo da se kuva 5 minuta.

Ovu proceduru sam radila ukupno 4 puta, tato što se oseća napadan ukus zelenog paradajza /pravila sam ovu grešku, kada sam prvi put žurila da ispržimopohovani zeleni paradajz, isečen na kriške/.

Nakon 4 puta iscedimo vodu i sipamo šećer na topao paradajz u šerpi. Sačekamo dok se šećer ne rastopi - oko 30 minuta.

Stavljamo ponovo posudu na vatru, ali na najniži stepen da ne zagori i kuvamo smesu 40 minuta. Dok sam mešala, razmišljala sam o galetama sa kojim ću ih jesti (recept za njih ću napisati drugi put/... Skidamo sa vatre.

Štapnim mikserom sa metalnim nastavkom pažljivo mutimo smesu, prazimo da ne napravimo homogenu kašu, zato što želim da se osećaju komadi.

Dodajemo vanilu i stavljamo na vatru, mešamo 2-3 minuta.

Za ovu količinu su mi bile dovoljne 4 tegle od 300 ml, koje sam odmah napunila toplom smesom. Zatvarmo ih i okrećemo naopako dok se ne ohladi. Preporučujem da stavite tegle na drvenu podlogu ili dasku pre punjenja. To je mera predrostrožnisti da ne bu pukle od tople smese.

Ostaje da ćekam koji će proizvod odabrati degustatori iz moje porodice i šta

ćemo pripremati druge sezone. Nadam se da će odabrati samo jedno.

Šta sam naučila:

Kod slatka od paradajza je cilj da se sačuva celovitost, slađe je i sirup je gušći.

Kod marmelade od paradajza se više stavlja akcenat na ukus i količina šećera se smanjuje. U vezi sa tim napominjem da je količina koju ja preporučujem potpuno doovljna, da se ne stavlja kiselina. Dovoljan je ukus paradajza!

Što se tiče džema, još uvek nisam sigurna...

Na slikama u širokim teglama je slatko, zato što ima šire grlo i bolje je za celo voće, a uske i visoke tegle sam koristila za marmeladu od zelenog paradajza. Veliki zeleni paradajz, međutim čekam da uzri!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anonimni
Anonimni
Draga gospođo,

Takvim načinom pripreme ste vjerojatno dobili fantastičan ukus, ali istovremeno ste "ubili" nutritivne vrijednosti paradajza.
02.11.2024 11:11

Top recepti