Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Slatko od zelenog paradajza sa vanilom

Slatko od zelenog paradajza sa vanilom

VeselinaVeselina
Inovator
134431k24
Slatko od zelenog paradajza sa vanilom
Fotografije: Veselina
1 / 2
05/08/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
3
"Nemate pojma koliko je ukusno i aromatično ovo slatko od zelenog paradajza sa vanilom..."

Potrebni sastojci

  • zeleni paradajz - 1 kg
  • šećer - 1 kg
  • vanila - 1 kesica
  • limuntus - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operite paradajz. Na njihovoj donjoj strani napravimo krst nožem, ne uklanjamo gornju stranu paradajza. Stavite ih u lonac pun vode.

Stavite ga na šporet da voda proključa.

Nakon što voda proključa, izlijemo je i ponovo dolijemo novu vodu i pustimo da proključa drugi put. Ponovo sipamo i stavljamo novu vodu - ovo se ponavlja dva puta.

To radimo dva puta da ne ostana gorak paradajz. Voda proključa, paradajz je gotov kada omekša i koža se vidno cepa, podvija napolje, odvaja.

Odbacite vodu, kuvani paradajz skloniti sa vatre i preliti hladnom vodom sa nekoliko kockica leda. Nakon što se paradajz ohladi, očistimo ga tako što ga nožem oljuštimo od kore – vrlo je lako, i isečemo na krupnije kockice. Ne uklanjamo seme.

Zeleni paradajz isečen na kockice sipajte u šerpu i unutra dodajte 1 kg šećera.

Vratite na šporet i kuvajte dok se sirup ne zgusne. Promešajte nekoliko puta.

Kuvati na srednjoj temperaturi. Ne dodajemo vodu. Zatim dodamo vanilu - 1 komad i kuvamo 2 minuta.Pre nego što skinete slatko sa ringle dodajte limontus.

Stavite u suve, prethodno oprane tegle i zatvorite poklopcima na navoj. Okrenite tegle i pokrijte krpom.

Kada se ohlade, čuvati na hladnom i tamnom mestu. Cilj je da slatko od zelenog paradajza sa vanilom ne bude previše gusto.

Dobijaju se 3 tegle od 340 g.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: