Vruća rakija

00000000000000
Šegrt
21
21
88
4
25/11/2019
"Dobar ovo čaj, žut, ljut, a tera na put."
Priprema10 min.
Kuvanje10 min.
Ukupno20 min.
Porcije1
Skuvao je+1 poen
Korisnici, koji su pripremili ovaj recept: 2
  • Ukupno pregledano323
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Komentarisano1 times
  • Rejting4 od 5
  • Skuvano2

Potrebni sastojci

  • rakije - 300 ml, meka
  • voda - 100 ml
  • kristal šećer - 200 g
  • limeta čaj - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Za kuvanje ovog napitka je najbolja ''meka'' rakija , 28%-38%

Zagrejati posudu sa debljim dnom, pa u nju sipati šećer, smanjiti temperaturu. Šećer moramo najpre lagano mešajući prosušiti. Tako će se izbeći brzo zagorevanje šećera i stvaranje gorkog ukusa napitka, zatim lagano neprestano mešati, dok se sav šećer ne otopi i ne dobije tamnosmeđu boju.

Treba dobro paziti da ne pregori, jer daje gorčinu i napitak je bezukusan. Najbolje je mešati sa kašikom ili špaklom od rosfraja, metalnom kašikom i slično.

Kad se šećer otopi i dobije karamel, usuti decilitar vode i pustiti minut- dva da zakuva. Promešati kuvati lagano još par minuta, da se karamel počne topiti i onda dodati rakiju. Nastaviti kuvanje dok se sav karamel ne otopi. Staviti kesicu limete pa poklopiti minut.

Skoloniti sa vatre i sipati u zagrejane čaše ili šolje. Umesto limete moguće je dodati neku drugu vrstu čaja po ukusu: menta, šipak, šumsko voće.

Ukoliko neko ne želi može ovaj napitak koristiti i bez dodatka čaja.

Srpski specijalitet je kuvana meka rakija, koja se samo u Srbiji kuva na ovaj način.

Uz njega najbolja odbrana od gripa, ali i od opijenosti je domaća slaninica i beli luk

Naravno podrazumeva se da je najbolji napitak kuvana rakija od šljiva - ''Šljivovica''

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Boki Lazic
Boki Lazic
16.02.2021 15:06
Super da se ugreje u ovim hladnim danima
0
0