Način pripreme
Svinjsku mast izvadite iz frižidera i stavite je na sobnu temperaturu da lepo omeknu. Treba da bude veoma mekana, ali ne tečna.
Sve sastojke stavite (bez svinjske masti) u posudu mini pekare. Dodajte samo pola brašna. Izaberite program za testo i uključite. Sačekajte da se pomešaju sastojci i dodajte polovinu ostalog brašna. Stavite manju količinu svinjske masti i sačekajte da se u potpunosti sjedini.
Kada stavite svu mast. dodajte i ostalo brašno. Testo treba da bude meko i da se ne lepi. Čim mini pekara prestane da mesi, otkrite pola sata.
Kod mene nadolaženje testa traje jedan sat, zato treba da je isključim. Gotovo testo izvadtite i razvijte u pravougaonik. Napravite punjenje, tako što umutite belance viljuškom da se dobij epena i dodajte usitnjeni sir.
TEsto isecite na trake, širine dva prsta. Stavite od punjenja i zatvorite krajeve. NApravite jedan fitilj, a zatim još jedan. Spojte oba fitilja i od njih napravite jedan, vrteći i jedan i drugi istovremeno.
Zatvorite đevrek i stavite ga u tepsiju, obloženu papirom za pečenje. Na isti način postupite i sa ostalim trakicama. Premažite žumancem, uljem i svežim mlekom. Ostavite 30-40 minuta na toplom da naraste. Hrskave domaće đevreke pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 min. ili dok ne budu gotovi.