Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Hrskavi domaći kukuruzni hleb

Hrskavi domaći kukuruzni hleb

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Hrskavi domaći kukuruzni hleb
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 2
24/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Lepšeg od domaćeg nema - aroma, hrskavost i ukus ovog domaćeg hleba će vas naterati da ga pravite skoro svakog dana"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • pšenično brašno - 100 g
  • kukuruzno brašno - 250 g + za posipanje
  • so - 1 i 1/2 kašičica
  • voda - 300 ml
  • ulje - 30 g
  • za fermentaciju
  • brašno - 50 g
  • kvasac - 15 g, svež
  • šećer - 1 kašičica
  • voda - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

U toploj vodi istopite šećer i svež kvasac. Dodajte brašno i lepo izmešajte da se dobije kaša. Pokrijte krpom i ostavite da se aktivira otprilike 15 minuta sa strane.

Za to vreme pripremite testo za hleb. Zagrejte vodu najviše do 100 stepeni, sipajte prvo kukuruzno brašno u nju. Mutite mikserom na jakoj brzini.

Čim dobije željenu gustinu možete da nastavite sa mešenjem vašeg kukuruznog hleba rukom. Ako imate nastavke za testo uređaja, možete da probate i sa jima.

Stavite drugo brašno, so, već aktivirani kvasac i ulje. Umesite testo bez grudvica, treba da bude glatko.

Oblikujte rukama savršenu loptu. Stavite u tepsiju pospite testo s malo kukuruznog brašna. Uvijte krpom i ostavite da naraste na 50 minuta na toplom mestu.

Domaći hleb pecite na otprilike sat vremena ili manje na 200 stepeni rerni. Možete da pokrijete aluminijumskom folijom, ako vidite da korica počinje da dobija tamnu boju suviše rano.

Kada bude gotov, ostavite hrskavi domaći kukuruzni hleb na rešetci da se ohladi. Posle jedite za ručak ili večeru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: