Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Ćufte od pirinča»Arančini sa pikantnim sosom

Arančini sa pikantnim sosom

Vanya  VelichkovaVanya Velichkova
Pomoćnik kuvara
323109216
Arančini sa pikantnim sosom2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
10
"Ovo nisu samo pirinčane ćuftice, to je pravo kulinarsko remek-delo, koje ćete vi sami stvoriti"

Potrebni sastojci

  • maslac - 30 g
  • maslinovo ulje
  • luk - 2 glavice
  • pirinač - 500 g, za rižoto
  • šafran - 1 veliki prstohvat
  • belo vino - 175 ml, suvo
  • bujon - 2 l, topao, od povrća
  • parmezan - 70 g
  • sok od limuna
  • ulje - za prženje
  • so
  • za nadev
  • pistaći - 100 g, oljušteni
  • mocarela - 150 g
  • kačkavalj - 100 g
  • sušeni paradajz - 1 50 g
  • origano - 1 mala veza, svež
  • za pohovanje
  • brašno - 150 g
  • jaja - 3 komada
  • prezle
  • za sos
  • beli luk - 3 lena
  • ljuta aleva paprika - 1 kašičica
  • bosiljak - 1 mala veza , svež
  • sok od paradajza - 500 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte veliki tiganj na tihoj vatri i dodajte maslac i maslinovo ulje. Nakon što se rastopi dodajte sitno iseckan luk i dinstajte 15 minuta ili dok ne omekša, ali da ne bude braon.

Smanjite ringlu i dodajte luk. Pržite dok ne postane providan. Dodajte šafran. Dodajte vino. Kad ispari, počnite da dodajete malo od bujona.

Svaki put kad voda ispari, dodajte sledeću kutlaču. I tako u trajanju oko 30 minuta, ali pazite da pirinač ne postane gnjecav. Gotovu smesu pomešajte sa rendanim parmezanom i sokom od limuna i ostavite da se ohladi.

Stavite orašaste plodove u posudu i prelijte vrelom vodom. Tako stoji 20 minuta, nakon toga pasiramo na glatku pastu. U nju dodajemo paradajz, sir i začine po ukusu.

Da bismo napravite loptice, stavljamo jednu veliku kašiku rižota u ruku, pritiskamo da dobijemo palačinku. U sredinu stavljamo nadev i poklopimo preostalim rižotom rukom.

Pažljivo oblikujemo loptu. Ponavljamo proceduru i sa preostalom smesom. Pohujemo u brašnu, jajima i prezlama i pržimo u ugrejanoj masnoći desetak minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Pržene arančine stavljamo na ubrus da se ocedi višak masti.

Za sos propržimo u maslacu beli luk, dodajemo ljutu alevu papriku i sok od paradajza. Kuvamo dok tečnost ne ispari. Gotov sos procedimo i posipamo svežim bosiljkom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: