Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Brioš»Slani pan brioš venac

Slani pan brioš venac

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Slani pan brioš venac
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Osim što je ukusno, jedno jelo treba da bude i lepo, primer za to je slani pan brioš venac - evo kako da ga pripremite"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 150 g, belo
  • pšenični griz - 150 g, fin
  • sveže mleko - 150 ml
  • voda - 50 ml
  • kravlji maslacf - 30 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • kvasac - 15 g, od kockice
  • za nadev
  • salama - 150 g, špek
  • sir - 150 g
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 2 supene kašike
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • susam - 20 g
* merne jedinice

Način pripreme

U velikoj posudi pomešajte belo brašno sa pšeničnim grizom. Dodajte šećer, so, izmrvljeni kvasac, mlako sveže mleko sa vodom.

Zamesite meko testo. Dok mesite, dodajte malo po malo mekanog kravljeg maslaca. Dobro umešeno testo napravite u obliku lopte i stavite u posudu, prelijte sa nekoliko kapljica maslinovog ulja.

Pokrijte parčetom najlona i krpom. Ostavite testo na toplom dok se ne udvostruči.

Nadošlo testo sipajte na brašnom posutu površinu. Razvucite na veliki pravougaonik.

Pospite mrvljenim sirom i salamom, isečenom na kockice.

Uvijte pravougaonik u rolat. Oštrim nožem isecite rolat na dva jednaka dela po dužini.

Uvijte dva fitilja i uvijte u kravaj. Dobro savijte ivice.

Prebacite dobijenu venac u pleh, obložen papirom za pečenje. Viljuškom umutite dva žumanca sa dve supene kašike svežeg mleka i jednom maslinovog ulja. Četkom namažite brioš.

Obilno pospite susamom.

Pecite pan brioš venac na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom dok ne dobije lepu boju.

Izvadite gotovo pecivo, pokrijte krpom 5 minuta i ostavite da se ohladi na rešetku.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: