Način pripreme
U velikoj posudi pomešajte belo brašno sa pšeničnim grizom. Dodajte šećer, so, izmrvljeni kvasac, mlako sveže mleko sa vodom.
Zamesite meko testo. Dok mesite, dodajte malo po malo mekanog kravljeg maslaca. Dobro umešeno testo napravite u obliku lopte i stavite u posudu, prelijte sa nekoliko kapljica maslinovog ulja.
Pokrijte parčetom najlona i krpom. Ostavite testo na toplom dok se ne udvostruči.
Nadošlo testo sipajte na brašnom posutu površinu. Razvucite na veliki pravougaonik.
Pospite mrvljenim sirom i salamom, isečenom na kockice.
Uvijte pravougaonik u rolat. Oštrim nožem isecite rolat na dva jednaka dela po dužini.
Uvijte dva fitilja i uvijte u kravaj. Dobro savijte ivice.
Prebacite dobijenu venac u pleh, obložen papirom za pečenje. Viljuškom umutite dva žumanca sa dve supene kašike svežeg mleka i jednom maslinovog ulja. Četkom namažite brioš.
Obilno pospite susamom.
Pecite pan brioš venac na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom dok ne dobije lepu boju.
Izvadite gotovo pecivo, pokrijte krpom 5 minuta i ostavite da se ohladi na rešetku.
Neka vam je slatko!