Frankfurtski venac

teodorateodora
Početnik
1223
Frankfurtski venac
Fotografije: teodora
1 / 2
13/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
8
"Napravite mesto, zato što ova torta zaslužuje da bude stavljena u centar trpeze"

Potrebni sastojci

  • za venac od testa sa maslacem
  • kravlji maslac - 200 g
  • so - prstohvat
  • šećer - 200 g
  • jaja - 2 komada
  • limun - 1/2 komada, izrendana kora
  • esencija - 5 - 6 kapljica gorkog badema
  • rum - 20 ml (2 supene kašike)
  • smesa od
  • brašno - 100 g
  • skrob - 100 g
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • krem Marižan
  • sveže mleko - 500 g
  • so - prstohvat
  • šećer - 30 g
  • skrob - 45 g od vanile
  • kravlji maslac - 250 g
  • šećer u prahu - 60 g
  • rum - 2 - 3 supene kašike
  • grilijaž od badema
  • bademi - 200 g (popareni, oljušteni, iseckani na kockice ~2 - 3 mm, isepečeni)
  • šećer - 100 g
  • kravlji maslac - 80 g
  • za ukras
  • krem - 1/4 za pravljenje ružica
  • koktel trešnje - crvene, suve
* merne jedinice

Način pripreme

1. Priprema osnove:

a) pomešajte so, maslac i šećer - mutite miukserom dok maslac ne pobeli, dodajte jaja jedno po jedno;

b) dodajte aromatizatore (sitno izrendanu koru limuna, rum i esenciju gorkog badema);

v) na kraju dodajte smesu od brašna, skroba i praška za pecivo - pažljivo dodajte dok se ne dobije homogena smesa;

g) razvucite u orugao kalup za kuglof, namazan maslacem i posut prezlom.

d) pecite na temperaturi 200-180 stepeni oko 60 minuta (15 minuta na 200 stepeni; 30 minuta na 180 stepeni i 15 minuta na 160 stepeni) - ostavite da odstoji jednu noć ili nekoliko sati.

2. Sledećeg dana pripremite Marižan krem;

a) rastvorite skrob u malom delu hladnog mleka;

b) pomešajte preostali mleko, so i šećer, stavite da provri;

v) dodajte rastvoren skrob i neprestano mešajte, energično mešajući žicom i kuvajte 3-6 minuta, skinite sa vatre.

g) pokrijte celofanom i ostavite da se ohladi

d) pomešajte kravlji maslac sa prosejanim šećerom u prahu, mutite dok ne pobeli. Dodajte u delovima hladan krem od skroba i mešajte dok se ne dobije mekan i homogen krem (ako je krem zrnast, znači da se presekao - zbog toga nemojte stavljati ceo krem od skroba, nego po malo, i to po pola kašike uz neprestano mešanje dok maslac ne pobelina na pari, dok se ne dobije lep, gladak krem);

đ) aromatizujte rumom.

3. Pripremite krokan (grilijaž)

a) pripremite bademe - poparite, oljuštite, isecite na kockice oko 3 mm i pecite dok ne dobiju zlatnobež boju;

b) karamelizujte šećer dok ne dobije svetlu boju - dodajte pripremljene bademe i maslac;

v) mešajte dok se ne dobije homogena smesa - ostavite da se ohladi i izdrobite rukama, mrvite.

4. Oblikujte, obložite i ukrasite venac:

a) isecite osnovu horizontalno na tri dela:

b) filujte i namažite površinu sa 3/4 krema ( krem se deli na 4 dela - jedan je da sjedini donju i srednju osnovu, drugi da sjedini srednju i gornju);

v) zalepite grilaž i ukrasite sa 6 ružica iz poslednje četvrtine krema;

g) preko svake ruže stavite po jednu koktel trešnju.

5. Ostavite da se ohladi nekoliko sati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: