Način pripreme
1. Priprema osnove:
a) pomešajte so, maslac i šećer - mutite miukserom dok maslac ne pobeli, dodajte jaja jedno po jedno;
b) dodajte aromatizatore (sitno izrendanu koru limuna, rum i esenciju gorkog badema);
v) na kraju dodajte smesu od brašna, skroba i praška za pecivo - pažljivo dodajte dok se ne dobije homogena smesa;
g) razvucite u orugao kalup za kuglof, namazan maslacem i posut prezlom.
d) pecite na temperaturi 200-180 stepeni oko 60 minuta (15 minuta na 200 stepeni; 30 minuta na 180 stepeni i 15 minuta na 160 stepeni) - ostavite da odstoji jednu noć ili nekoliko sati.
2. Sledećeg dana pripremite Marižan krem;
a) rastvorite skrob u malom delu hladnog mleka;
b) pomešajte preostali mleko, so i šećer, stavite da provri;
v) dodajte rastvoren skrob i neprestano mešajte, energično mešajući žicom i kuvajte 3-6 minuta, skinite sa vatre.
g) pokrijte celofanom i ostavite da se ohladi
d) pomešajte kravlji maslac sa prosejanim šećerom u prahu, mutite dok ne pobeli. Dodajte u delovima hladan krem od skroba i mešajte dok se ne dobije mekan i homogen krem (ako je krem zrnast, znači da se presekao - zbog toga nemojte stavljati ceo krem od skroba, nego po malo, i to po pola kašike uz neprestano mešanje dok maslac ne pobelina na pari, dok se ne dobije lep, gladak krem);
đ) aromatizujte rumom.
3. Pripremite krokan (grilijaž)
a) pripremite bademe - poparite, oljuštite, isecite na kockice oko 3 mm i pecite dok ne dobiju zlatnobež boju;
b) karamelizujte šećer dok ne dobije svetlu boju - dodajte pripremljene bademe i maslac;
v) mešajte dok se ne dobije homogena smesa - ostavite da se ohladi i izdrobite rukama, mrvite.
4. Oblikujte, obložite i ukrasite venac:
a) isecite osnovu horizontalno na tri dela:
b) filujte i namažite površinu sa 3/4 krema ( krem se deli na 4 dela - jedan je da sjedini donju i srednju osnovu, drugi da sjedini srednju i gornju);
v) zalepite grilaž i ukrasite sa 6 ružica iz poslednje četvrtine krema;
g) preko svake ruže stavite po jednu koktel trešnju.
5. Ostavite da se ohladi nekoliko sati.