Rižoto Fungi porćini

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
9k
96
593
04/12/2019
"Iza melodičnog imena recepta krije se mirisan rižoto sa pečurkama, koji ne možemo da dočekamo da probamo "
Priprema20 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno45 min.
Porcije5
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano59
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • pirnač - 350 - 400 g Carnaroli ili Arborio
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • maslac - 2 kašike
  • vrganji - 50 g, sušeni
  • luk - 1 veliki, isečen na sitno
  • belo vino - 100 ml
  • bujon - 1 litar (ili malo više), topli pileći ili od povrća
  • parmezan - 25 g, narendan
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Operite dobro sušene pečurke, da otklonite ostatak peska, zemlje itd. Natopite ih u 600 ml vruće vode 20-30 minuta. Nakon toga ne bacajte njihovu vodu.

Nakon toga ocedite pečurke od suvišne tečnosti i isecite krupnije ako je potrebno.

Zagrejte maslinovo ulje sa kašikom maslaca u dubokom tiganju i zapržite sitno isečen luk na srednjoj ringli. Dodajte pečurke i mešajte jedan minut s njima.

Sipajte pirinač i mešajte, da se zaprži 1-2 minuta dok ne postane prozračan. Dolijte belo vino i mešajte sa njim dok ne ispari.

Dolijte vodu od pečuraka, a nakon što upije počnite da dodajete jednake količine bujona iz nekoliko puta - svaki put dodajte novu, nakon što prethodnu tečnost popije pirinač. Občno oduzima po 15 minuta, pri čemu se pirinač blago meša.

Kada se pirinač skuva da bude al dente začinite rižoto biberom i solju. Na kraju promešajte sa narendanim parmezanom i sklonite sa ringle.

Dodajte preostali maslaca, promešajte i stavite poklopac minut da rižoto odstoji.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar