Način pripreme
U ključalu vodu sa kašičicom soli i 2 supene kašike sirćeta ubacujem listove vinove loze jedan po jedan ukupno po 6-7 komada da se popare.
Nakon što promene boju otprilike 2 minute, okrećem ih rupičastom kašikom i sa druge strane da se popare. Vadim ih u hladnu vodu i ponovo ubacujem nove listove za poparivanje.
Tako ponavljam proceduru dok ne nestanu listovi. Voda od poparivanja može da se koristi za kuvanje sarmi.
Ostavljam listove sa strane i u tiganju sa uljem dinstam luk i šargarepu dok ne budu gotovi na slaboj vatri.
U ovom momentu stavljam i alevu papriku i propržim je otprilike jednu minutu zajedno sa povrćem i solju.
Odmah dodajem opran i oceđen pirinač i mešam, ali malo pojačam temperaturu vatre.
Mešam da pirinač ne zagori dok ne počne da postaje staklen.
Dodajem i začine po želji i prema našem ukusu.
Dolivam 1.5 šolju vruće vode kako bi pirinač nabubreo. Kada je pirinač upio svu vodu, počinjem da uvijam sarme. Stavljam po 1 supenu kašiku na svaki list i zavijam.
Na dno ekspres lonca stavljam nekoliko listova vinove loze da se pokrije i na njih gusto ređam posne sarmice jednu do druge. Pravim ih da budu u dva reda.
Blago ih posipam solju. Polivam s malo maslinovog ulja i pokrivam tanjirom kako bi ostale tako prilikom njihovog kuvanja.
Može da se pospe i limunovim sokom ako se ne koristi voda od kuvanja. Ovde je trenutak da dospu još dve i po ili tri čaše vode od kuvanja. Ubacujem malo mirođije u grančici ispod tanjira kod ukusnih sarmi od listova vinove loze.
Zatvaram ekspres lonac i na slaboj vatri nakon signala kuvam 8-10 minuta.
Poslužujem posne sarme od listova vinove loze korak po korak sa kiselim mlekom sa belim lukom sa mirođijom. Budu izvrsne.