Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Posne sarme od vinove loze korak po korak

Posne sarme od vinove loze korak po korak

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Šegrt
5114453
Posne sarme od vinove loze korak po korak
Fotografije: Niki Zhelyazkova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
8 min.
Ukupno
38 min.
Porcije
8
"Ako poslužite posne sarmice od listova vinove loze sa kiselim mlekom sa belim lukom, biće još ukusnije"

Potrebni sastojci

  • listovi vinove loze - 50 komada
  • luk - 1 glavica (2 vezice, mladi)
  • pirinač - 1 šolja, velika (250 ml)
  • šargarepe - 1 komad
  • maslinovo ulje - 20 ml
  • crni biber - 1 supna kašika
  • beli luk - 2 čena (može i bez belog luka)
  • limunov sok - 1 komada (po želji)
  • voda - 1.5 šolja, vruća, za pirinač
  • voda - 3 šolje, vruća, za kuvanje
  • mirođija
  • peršun
  • crni biber - mleveni
  • divlja nana
  • menta
  • so - po ukusu
  • ulje - 4 supene kašike, za dinstanje luka
* merne jedinice

Način pripreme

U ključalu vodu sa kašičicom soli i 2 supene kašike sirćeta ubacujem listove vinove loze jedan po jedan ukupno po 6-7 komada da se popare.

Nakon što promene boju otprilike 2 minute, okrećem ih rupičastom kašikom i sa druge strane da se popare. Vadim ih u hladnu vodu i ponovo ubacujem nove listove za poparivanje.

Tako ponavljam proceduru dok ne nestanu listovi. Voda od poparivanja može da se koristi za kuvanje sarmi.

Ostavljam listove sa strane i u tiganju sa uljem dinstam luk i šargarepu dok ne budu gotovi na slaboj vatri.

U ovom momentu stavljam i alevu papriku i propržim je otprilike jednu minutu zajedno sa povrćem i solju.

Odmah dodajem opran i oceđen pirinač i mešam, ali malo pojačam temperaturu vatre.

Mešam da pirinač ne zagori dok ne počne da postaje staklen.

Dodajem i začine po želji i prema našem ukusu.

Dolivam 1.5 šolju vruće vode kako bi pirinač nabubreo. Kada je pirinač upio svu vodu, počinjem da uvijam sarme. Stavljam po 1 supenu kašiku na svaki list i zavijam.

Na dno ekspres lonca stavljam nekoliko listova vinove loze da se pokrije i na njih gusto ređam posne sarmice jednu do druge. Pravim ih da budu u dva reda.

Blago ih posipam solju. Polivam s malo maslinovog ulja i pokrivam tanjirom kako bi ostale tako prilikom njihovog kuvanja.

Može da se pospe i limunovim sokom ako se ne koristi voda od kuvanja. Ovde je trenutak da dospu još dve i po ili tri čaše vode od kuvanja. Ubacujem malo mirođije u grančici ispod tanjira kod ukusnih sarmi od listova vinove loze.

Zatvaram ekspres lonac i na slaboj vatri nakon signala kuvam 8-10 minuta.

Poslužujem posne sarme od listova vinove loze korak po korak sa kiselim mlekom sa belim lukom sa mirođijom. Budu izvrsne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: