Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Klasična baklava za Božić

Klasična baklava za Božić

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Klasična baklava za Božić
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
9
"Dočekajte jedan od najsvetlijih porodičnih praznika sa tradicionalnom baklavom na trpezi, neka vam život bude toliko sladak"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 250 g fine (oko 10 komada)
  • maslac - 200 g
  • orasi - 200 g
  • sirup
  • šećer - 330 g
  • voda - 450 ml
  • vanilin šećer - 5 - 6 g
  • sok od limuna - 2 - 3 kapljice, sveže isceđen
  • kora od limuna - 1 - 2 debele trakice
* merne jedinice

Način pripreme

1. Orahe sameljemo ili sitno iseckamo. Po želji možemo kombinovati sa pistaćima 50/50.

2. Kore sečemo u zavisnosti od veličine pleha, a isečke takođe sačuvamo. Kod mene je to pleh kockasti prečnika 25/25 cm.

3. Pleh mažemo rastopljenim maslacem i stavljamo kore i isečke, tako da se slože u plehu, svaku obilno namažmo maslacem, a na dve stavljamo orahe.

Poslednja tri sloja kora mažemo maslacem.

4. Baklavu sečemo na trouglove ili romboide i u procepe sipamo još maslaca ako je ostalo.

5. Pečemo u ugrejanoj rerni na 160 stepeni dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Da se malo osuši, ponekad smanjum do 145 stepeni i pečem još malo, to mi štedi posle toga proces sušenja 2-3 dana.

6. Pečenu baklavu ostavljamo da se lepo ohladi bar 3-4 sata. Ne porkivamo, nego ostavljamo da se ne omekša. Ako se pekla na jakoj vatri ostavljamo jedan dan da se lepo ohladi.

7. Sirup pripremamo tako što kuvamo šećer sa vodom i korom od limuna oko 8-10 minuta na jakoj vatri. Dodajemo sok od limuna, vanilin šećer i koru skidamo.

8. Hladnu božićnu baklavu prelivamo ravnomerno toplim sirupom i ostavljamo na jednu noć u frižideru da se lepo natopi, nakon što se ohladi stavljamo u frižider.

Kod kuće tako volimo - veoma sočnu, dobro natopljenu i u isto vreme hrskavu baklavu za Božić.

Srećni praznici i neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: