Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Krempita»Krempita od lisnatog testa sa jabukom

Krempita od lisnatog testa sa jabukom

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Krempita od lisnatog testa sa jabukom
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
18
"Desert sa jabukama koji će vas ostaviti bez reči - prosto zato što ćete biti zauzeti dok ga jedete"

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 2 komad, disk oko 230 g svaki
  • za krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • žumanca - 3 komada
  • brašno - 60 g
  • šećer - 4 supene kašike
  • kora od limuna - bogatiji prstohvat, rendan
  • vanila - 1 kesica
  • za nadev od jabuke
  • jabuke - 3 komada
  • smeđi šećer - 3 supene kašike
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • belo vino - 1 supena kašika
  • rum - 1 supena kašika
  • cimet - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštite i izrendajte jabuku na male komade. Stavite u šerpu, dodajte 1 supenu belog vina, 1 supenu kašiku ruma, 1 supenu kašiku soka od limuna, 1 kašičicu cimeta i 4 supene kašike smeđeg šećera.

Stavite posudu na ringlu i kuvajte dok jabuke omekšaju ili oko 10 minuta. Skinite sa vatre i ostavite da se ohlade.

U drugu šerpu sipajte sveže mleko, dodajte žumanca umućena sa šećerom, brašnom, vanilom i rendanom korom od limuna.

Stavite posudu na vatru i počnite odmah da mešajte dok se krem ne zgusne. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Na dno pleha od 22 cm stavite papir za pečenje.

Stavite jedno lisnato testo. Izbušite viljuškom. Sipajte polovinu krema, poravnajte i odozgo rasporedite nadev od jabuka.

Sipajte preko preostali krem i poravnajte. Od drugog lista isecite poklopac koliko da pokrije krem.

Stavite ga preko, a ivice na prvom listu presavijte na lepe karnere. Namažite testo svežim mlekom.

Po želji možete posuti krem pitu kristal šećerom. Pecite krempitu od lisnatog testa sa jabukama sa kremom na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni dok ne dobije lepu boju.

Ostavite jabukov slatkiš potpuno pre nego što ga isečete i neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
42
30
20
10
Oceni:

Komentari

Klea Trbovic
Klea Trbovic
Odlična je pita. Jedino što nismo postigli da je slikamo.
27.10.2021 10:53