Način pripreme
Oljuštite i izrendajte jabuku na male komade. Stavite u šerpu, dodajte 1 supenu belog vina, 1 supenu kašiku ruma, 1 supenu kašiku soka od limuna, 1 kašičicu cimeta i 4 supene kašike smeđeg šećera.
Stavite posudu na ringlu i kuvajte dok jabuke omekšaju ili oko 10 minuta. Skinite sa vatre i ostavite da se ohlade.
U drugu šerpu sipajte sveže mleko, dodajte žumanca umućena sa šećerom, brašnom, vanilom i rendanom korom od limuna.
Stavite posudu na vatru i počnite odmah da mešajte dok se krem ne zgusne. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Na dno pleha od 22 cm stavite papir za pečenje.
Stavite jedno lisnato testo. Izbušite viljuškom. Sipajte polovinu krema, poravnajte i odozgo rasporedite nadev od jabuka.
Sipajte preko preostali krem i poravnajte. Od drugog lista isecite poklopac koliko da pokrije krem.
Stavite ga preko, a ivice na prvom listu presavijte na lepe karnere. Namažite testo svežim mlekom.
Po želji možete posuti krem pitu kristal šećerom. Pecite krempitu od lisnatog testa sa jabukama sa kremom na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni dok ne dobije lepu boju.
Ostavite jabukov slatkiš potpuno pre nego što ga isečete i neka vam je slatko!
Komentari