Način pripreme
Janija se sprema brzo, jer su variva sterilisana i njihova termička obrada je kraća.
Očišćeno povrće, crni luk i šargarepu isečemo na tanke kriške. Papriku - na sitne parčiće, a krompir na srednje velike kocke.
U šerpu sa zagrejanom masnoćom dodajemo redom - luk, šaragrepu i papriku.
Sotiramo ih na umerenoj vatri i nakon što se izdinsta dodajemo alevu papriku i krompir.
Nakon 5-7 minuta dodajemo paradajz i pire, rastvoren u malo hladne vode.
Isplaknemo grašak i leblebije. Sipamo ih u janiju koja se krčka, začinjavamo jelo solju, ubacujemo čenove belog luka cele za aromu i dolivamo vruć bujon od povrća.
Jelo se krčka pod poklopcem na umerenoj vatri.
Na kraju zgusnemo sos, rastvarajući brašno u malo hladne vode.
Posipamo šarenu janiju od graška sveže isečenim peršunom i svežim percima mladog luka.
Za ljubitelje pikantne kuhinje dodajemo i prstohvat ili dva ljute paprike u našu janiju sa graškom i leblebijama.