Način pripreme
Pasulj i leblebije (ako su suve) se potope u vodu prethodne večeri.
Natopljene leblebije se prethodno skuvaju.
Luk i paprika se iseku na sitno, krompir na kocke, a beli luk se isecka.
Zalogaji soje se prelivaju vrelom vodom i ostavljaju se sa strane da se naduju.
U zagrejanom ulju se zaprži luk sa paprikom.
U njih se dodaje beli luk i nakon što se i on blago zaprži, dodaje se kurkuma i isceđeni natopljeni pasulj. Sipa se oko litar vode i ostavlja se da provri.
Kada pasulj omekša, dodaje se krompir, oceđene leblebije, paradajz pire, paradajz iz konzerve, 1-2 prstohvata šećera i so i biber po ukusu.
Janija od pasulja se ostavlja na slaboj vatri dok ne budu gotovi svi sastojci.
Pet do deset minuta pre kraja dodaju se sojini zalogaji i malo kumina.
Pri serviranju može da se kapne malo limuna preko iranske janije sa leblebijama i pasuljem - vegetarijanske varijante.
*Originalno se sprema sa jagnjećim ili telećim mesom, ali za vegetarijansku varijantu je zamenjeno zalogajima soje.