Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Janija»Iranska janija sa leblebijama i pasuljem - vegetarijanska varijanta

Iranska janija sa leblebijama i pasuljem - vegetarijanska varijanta

Raya AndonovaRaya Andonova
Šef kuhinje
4521501k212
Iranska janija sa leblebijama i pasuljem - vegetarijanska varijanta
Fotografije: Raya Andonova
1 / 3
19/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Ako ne jedete meso, ova vegetarijanska varijanta iranske janije je za vas - za ljubitelje mesa original je sa jagnjetinom ili teletinom"

Potrebni sastojci

  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • beli pasulj - 1 šolja, suv
  • leblebije - 1 šolja, suve (ili 1 konzerva)
  • krompir - 3 - 4 komada, manji
  • paprika - 1 komad, zelena
  • zalogaji soje - oko 70 g
  • paradajz pire - 1 kašika
  • paradajz - 1 konzerva
  • kurkuma
  • kumin
  • biber
  • so
  • šećer
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Pasulj i leblebije (ako su suve) se potope u vodu prethodne večeri.

Natopljene leblebije se prethodno skuvaju.

Luk i paprika se iseku na sitno, krompir na kocke, a beli luk se isecka.

Zalogaji soje se prelivaju vrelom vodom i ostavljaju se sa strane da se naduju.

U zagrejanom ulju se zaprži luk sa paprikom.

U njih se dodaje beli luk i nakon što se i on blago zaprži, dodaje se kurkuma i isceđeni natopljeni pasulj. Sipa se oko litar vode i ostavlja se da provri.

Kada pasulj omekša, dodaje se krompir, oceđene leblebije, paradajz pire, paradajz iz konzerve, 1-2 prstohvata šećera i so i biber po ukusu.

Janija od pasulja se ostavlja na slaboj vatri dok ne budu gotovi svi sastojci.

Pet do deset minuta pre kraja dodaju se sojini zalogaji i malo kumina.

Pri serviranju može da se kapne malo limuna preko iranske janije sa leblebijama i pasuljem - vegetarijanske varijante.

*Originalno se sprema sa jagnjećim ili telećim mesom, ali za vegetarijansku varijantu je zamenjeno zalogajima soje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: