bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Američka pita od jabuka

Američka pita od jabuka

Američka pita od jabuka
Fotografije: marcheva14
1 / 4
13/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno80 min.
Porcije8
"Klasičan recept, koji jednostavno možete napravite kod kuće i neka vam je slatko"

Potrebni sastojci

  • testo
  • brašno - 300 g
  • šećer - 50 g
  • so - prstohvat
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • maslac - 150 g, hladan, kockice
  • voda - 5 - 6 supenih kašika, ledena
  • nadev
  • jabuke - 5 komada, srednje vleičine
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
  • šećer - 100 g
  • cimet - 1 kašičica
  • kukuruzni skrob - 1 supena kašika
  • maslac - 30 g
  • za premazivanje
  • jaja - 1 komad
  • braon šećer
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170-175 stepeni,

Kalup prečnika oko 22-24 cm, dobro namazan sa parčetom mekanom maslaca i posut sa malo brašna.

Pomešamo sa brašnom, solju, prašakom za pecivo, promešamo i dodajemo maslac, isečen na kockice. Ručnim blenderom samrvimo. Pažljivo i u malim porcijama dodajemo ledenu vodu. Brzo zamesimo grubo testo. Uvijamo u foliju i ostavljamo u frižideru dok pripremamo nadev.

Jabuke oljuštimo, očistimo i isečemo na kockice. Stavljamo u posudu sa šećerom, cimetom i sokom od limuna, promešamo i ostavljamo 30 minuta.

Nakon toga vreme ocedimo od soka, sok sačuvamo za kasnije, pošto će trebati da bude uz recept, prebacujemo u suvu šerpu zajedno sa maslacem, dodajemo kukuruznim skrob.

Promešamo dobro i ostavljamo na umerenoj vatri da se jabuke karamelizuju i sva ostala tečnost treba da ispari. Skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi.

Hladno testo delimo na dva dela.

Jedan deo razvučemo sa malo brašna prečnika koliko je osnova kalupa - 22-24 cm. Oblikujemo ivice. Vraćamo u frižider na još 20 minuta.

Na hladno testo u tart oblik sipamo jabuke i sok koji smo odvojili i ostavili sa strane.

Razvučemo i drugo parče testa da bude prečnika kalupa i pokrivamo preko nadeva. Savijamo ivice testa ka unutra prstima da nadev ne izađe.

Namažemo umućenim jajetom, posipamo šećerom. Po sredini tarta pravimo četiri proreza oštrim nožem oko 3-4 cm.

Od preostalog testa, od isečaka, možemo iseći male kalupe i da zalepimo odozgo da pita bude lepša.

Pečemo u ugrejanoj rerni na 175 stepeni oko 45-50 minuta.

Vadimo, ostavimo da se potpuno ohladi i nakon toga vadimo iz kalupa.

Posipamo sa malo šećera u prahu. Možemo servirati topao, kao što se servira u Americi sa kuglom sladoleda, ali i hladan je izuzetnog ukusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: