Način pripreme
U ugrejanom svežem mleku rastvorite kvasac sa jednom supenom kašikom meda. Prosejte brašno sa prstohvatom soli. Dodajte u njega šećer, maslinovo ulje i sipajte sveže mleko sa kvascem. Zamesite meko testo.
Napravite loptu i stavite u posudu. Namažite testo sa malo maslinovog ulja, da se ne suši, pokrijte posudu parčetom najlona i krpom. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči testo.
Za to vreme pripremite nadev. Izrendajte jabuke. Prelijte sa nekoliko supenih kašika soka od limuna, pospite braon šećerom i jednom kašičicom cimeta. Dodajte krupnije isečene orahe.
Promešajte dobro sa sastojcima. Stavite nadošlo testo na brašnom posutu radnu površinu. Podelite na tri jednaka dela. Svaki deo je oko 220 g. Obložite pleh 28 cm parčetom papira za pečenje.
Papir namažite četkom, potopljenom u maslinovo ulje. Na brašnom posutoj radnoj površini razvucite po jednu koru prečnika pleha. Stavite prvu koru u pleh, pospite ravnomerno od nadeva i pokrijte drugom korom.
Ponovo pospite od nadeva i završite pitu trećom korom. U sredinu oštrim nožem napravite nekoliko proreza. Ostavite pleh na toplom oko 30 minuta dok se testo ne opusti.
Umuttite viljuškom jedno belance. Namažite pitu i pospite kristal šećerom. Pecite na 170 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom dok ne dobije lepu boju. Izvadite gotovu pitu od jabuka sa kvascem iz rerne i dok je još topla pospite šećerom u prahu. Ostavite na rešetku da se ohladi i nakon toga isecite.
Neka vam je slatko!
Napomena: Ako su jabuke sočnije i puste mnogo soka, možete ih ocediti ili posuti i osušiti sa nekoliko supenih kašika prezle.
I još: Odabrala sam pleh većih razmera, da bih bila sigurna da će se pita dobro ispeći! Često puta pecivo sa voćem unutra bude kiselo, ako pleh nije dobar!