Način pripreme
Ćureći bataci se operu i odvoji se gornji i donji deo, da se dobiju porcije. Pravi se kašica od mekog maslaca, aleva paprike, malo soli, bibera i kumina. Meso se obilno maže smesom.
Kisli kupus se seče na krupnije, praziluk se ljušti od spoljašnjih grubih listoa i sitni se. Šargarepa se ljušti i seče na male kocke. Pomešaju se.
U prethodno uljem namazanu dublju glinenu posudu se sipa polovina kupusa, šargarepa i luka, preko njih se poređaju ćureći bataci, ubacuju se cela zrna pimenta, lovorovi listovi i sipa se preostala polovina povrća odozgo.
Doliva se šolja čorbe od kupsa, razređana sa malo vode i mlazom ulja.
Đuvečara se poklapa i jelo se peče u umerenoj rerni oko sat i malo jače.
Kada meso postane krhko, rerna se isključuje i ćuretina sa kupusom se ostavlja bar 20 minuta u isključenoj, ali još vrućoj rerni da se opusti pre serviranja.
Prijatno!