Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Medena torta»Medena torta sa slatkom od borovnica

Medena torta sa slatkom od borovnica

GabrielaGabriela
Inovator
7322534
Medena torta sa slatkom od borovnica
Fotografije: Gabriela
11 / 13
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
42 min.
Ukupno
162 min.
"Sa medenim korama i aromatičnim slatkom od borovnica - ovo nije torta, ovo je ostvaren san"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 150 g
  • mleko - 200 ml
  • med - 2 supene kašike
  • soda - 2 kašičice
  • maslac - 50 g
  • brašno - 400 g
  • za krem
  • kisela pavlaka - 1200 g
  • šećer - 12 ravnih supenih kašika
  • slatko od borovnica - 1 tegla
  • orasi - 300 g, mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Da biste napravili kore - u dubokoj šerpi umutite jaje s šećerom. Nakon toga dodajte med, sveže mleko, maslac i sodu. Stavite šerpu na vatru i vratite na srednju temepraturu oko 15-30 minuta. Kod mene je bilo oko 20 minuta. Od sode će smesa pet puta da naraste, zato pazite da ne iskipi. Mešajte s vremena na vreme.

Kuvajte smesu dok ne dobje lepu karamel boju. Kad ubde gotovo skinite sa vatre i ostavite sa strane da se ohladi. Dodajte brašno i zamesite testo.

Podelite na 7 jednakih delova, najbolje da koristite kuhinjsku vagu.

Od svake loptice razvucite okruglu koru minimalne debljine (maksimum 2-3 mm). Radite na brašnom posutoj radnoj površini. Da biste oblikovali krug, možete koristiti obruč iz pleha za pečenje i da isečete koru nakon što se ispeče (zato što se za vreme pečenja kore savijaju).

Pecite kore na papiru za pečenje ili plehu koji se ne lepi oko 5-6 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni sa ventilatorom.

Za krem: umutite pavlaku sa šećerom uz pomoć miksera. Dobijenim kremom namažite obilno kore (obavezno nakon što se ohlade) i pospite orasima i slatkom od borovnica (savetujem da ne preterujete sa slatkom).

Poslednju koru obilno namažite kremom svuda i celu tortu pospite mlevenim orasima.

Za izuzetan ukus medene torte, ona obavezno treba da odstoji 24 sata u frižideru, da se dobro natopi.

Drugog dana je još ukusnija.

Ovo je bez sumnje omiljena torta svakog ko ju je probao!

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: