Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Mekani šareni kolač sa svežim mlekom

Mekani šareni kolač sa svežim mlekom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Mekani šareni kolač sa svežim mlekom
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
17/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Čak će i loše raspoloženje odstupiti pred jednim-dva parčeta mekanog šarenog keksa sa svežim mlekom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 3 šolje
  • šećer - 1 1/2 šolja
  • vanila - 2 komada
  • jaja - 5 komada, L veličina
  • sveže mleko - 1 šolja
  • kiselo mleko - 1 supena kašika
  • maslac - 1 šolja 50:50 sa uljem, nepuna
  • limun - 1 komad, kora od voća
  • kakao - 2 supene kašike
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • rum - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Umutimo žumanca dok ne pobele sa 2/3 šećera.

U njih postepeno i redom dodajemo rastopljenu masnoću, mleko i deo brašna, ne prestajemo da mešamo.

Posebno umutimo belanca na sneg sa preostalom 1/3 šećera.

Pomešamo smes od žumanaca sa smesom od belanaca, postepeno dodajemo vanilu, koru od limuna, prašak za pecivo, pomešan sa kiselim mlekom, sodu za hleb i preostalo brašno.

Dobijeno brašno promešamo još jednom lagano i 2/3 sipamo u kalup za kolač, namazan maslacem i posut sa malo brašna.

Preostalu trećinu testa pomešamo i obojimo sa kakaom.

Sipamo ga u sredinu i kašikom mešamo da dobijemo oblik puža.

Kolač stavljamo da se peče u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni dok ne bude gotov.

Nakon što se ispeče, vadimo iz kalupa i ostavljamo da odstoji 30 minuta.

Po želji, šareni kolač posipamo šećerom u prahu.

Sečemo pre serviranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: