Način pripreme
U posudi prosejemo brašno sa prstohvatom soli i dve kesice vanile. Dodajemo šećer, 1 jaje, 1 žumance i hladan kravlji maslac, isečen na komade. Zamesimo meko testo.
Testo podelimo na dva jednaka dela. U jedan deo dodajemo 20 g kakaa i mesim dok ne dobijemo jednaku braon boju.
Uvijte dve loptice od testa u streč foliju. Stavite u frižider na jedan sat. Na brašnom posutoj radnoj površini razvucite dve boje testa.
Oštrim nožem isecite na trake širine 1 cm. Trake treba da budu u parnom broju. Mojih je 12. Počnite da pletete na sledeći način.
Stavite jednu horizontalno i spustite trake. Sada podignite svaku neparnu traku i ponovo stavie jednu braon horizontalno.
Spustite podignute trake. Nastavite tako dok ne potrošite braon trake. Na slikama, koje ću staviti se vidi dobro kako je pleteno.
Nakon što dobijete jednu šarenu ploču, isecite keksiće čašom ili okruglim kalupom.
Pažljivo prenesite keksiće na papir za pečenje. Pecite božične kolače na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni 10-12 minuta.
Ostavite na rešetku da se ohlade gotovi pleteni božićni keksići.
Od isečenih ostataka možete napraviti loptice ili prepletene štapiće. Pogledajte sliku za njih.
I na kraju želim da kažem da je izrada ovih keksića teška, ali probajte, zabavno je!
Neka vam je slatko!