Način pripreme
Oljuštene sirove bademe stavite u blender sa 1 supenom kašikom šećera i sameljite na brašno.
U posudi prosejte brašno sa prstohvatom soli, 1 kašičicom praška za pecivo. U njega sipajte mlevene bademe. Dodajte šećer, jedno jaje, hladan kravlji maslac i rendanu koru od limuna. Zamesite meko testo.
Uvijte u streč foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Za to vreme oljuštite i isecite jabuke na komade.
Stavite ih u posudu, prelijte sokom od pola limuna, aromatizujte cimerom i rumom i dodajte šećer sa prezlama. Promešajte sastojke dobro.
Od ohladđenog testa odvojite malo da pokrijete krostatu. U pleh, 20 cm, stavite papir za pečenej.
Na brašnom posutoj radnoj površini razvijte testo. Prebacite u pleh, ostavite visoke ivice. Dno izbušite viljuškom.
Sipajte nadev od jabuka i poravnajte. Razvijte posebno testo na list 3-4 mm.
Uz pomoć oklagije prebacijte na nadev, trudite se da pokrije dobro jabuke. Iivca krostate treba da ostane van.
Prstima pritisnite lagano oko ivica da ne izlazi nadev prilikom pečenja.
U centar krostate od jabuka napravite mali krstasti prorez.
Od malo testa napravite oblik jabuke i listiće. Ukrasite pitu od jabuka, jabuku stavite između proreza u sredinu.
Pecite krostatu na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom oko 35 minuta.
Ostavite na rešetku da se ohladi, pospite šećerom u prahu i nakon toga isecite.
Neka vam je slatko!