Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Krostata od jabuka

Krostata od jabuka

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Krostata od jabuka
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Ovo je savršeni desert, koji će vam se mnogo dopasti, sigurni smo"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 150 g
  • bademi - 150 g, mleveni, oljušteni, sirovi
  • maslac - 100 g
  • šećer - 100 g
  • jaja - 1 komad
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • kora od limuna - rendana
  • za nadev
  • jabuke - 3 komada
  • cimet - 1 kašičica
  • šećer - 50 g, braon
  • prezle - 50 g
  • rum - 2 supene kašike
  • sok od limuna - od pola limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštene sirove bademe stavite u blender sa 1 supenom kašikom šećera i sameljite na brašno.

U posudi prosejte brašno sa prstohvatom soli, 1 kašičicom praška za pecivo. U njega sipajte mlevene bademe. Dodajte šećer, jedno jaje, hladan kravlji maslac i rendanu koru od limuna. Zamesite meko testo.

Uvijte u streč foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Za to vreme oljuštite i isecite jabuke na komade.

Stavite ih u posudu, prelijte sokom od pola limuna, aromatizujte cimerom i rumom i dodajte šećer sa prezlama. Promešajte sastojke dobro.

Od ohladđenog testa odvojite malo da pokrijete krostatu. U pleh, 20 cm, stavite papir za pečenej.

Na brašnom posutoj radnoj površini razvijte testo. Prebacite u pleh, ostavite visoke ivice. Dno izbušite viljuškom.

Sipajte nadev od jabuka i poravnajte. Razvijte posebno testo na list 3-4 mm.

Uz pomoć oklagije prebacijte na nadev, trudite se da pokrije dobro jabuke. Iivca krostate treba da ostane van.

Prstima pritisnite lagano oko ivica da ne izlazi nadev prilikom pečenja.

U centar krostate od jabuka napravite mali krstasti prorez.

Od malo testa napravite oblik jabuke i listiće. Ukrasite pitu od jabuka, jabuku stavite između proreza u sredinu.

Pecite krostatu na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom oko 35 minuta.

Ostavite na rešetku da se ohladi, pospite šećerom u prahu i nakon toga isecite.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: