Način pripreme
Za pripremu ovih uštipaka treba da dobijemo meko, lepljivo testo koje se razvlači, da bi i one bili meki i vazdušasti.
Prosejte brašno u posudu, pomešajte ga sa solju i vanilin šećerom (može i običan) i napravite udubljenje, u njega dipajte ugrejanu vodu i izmrvite kvasac.
Počnite da mešate kašikom ili spatulom, sipajte još malo vode ako je potrebno da testo bude reše i lepljivo. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu i dok ne vidite jasno izražene veze glutena.
Pokrijte krpom i ostavite na oko 1 sat da nadođe. Ja ponekad ostavim više vremena na toplom i kad duže nadolazi, uštipci budu ukusniji.
Ugrejte obilnu količinu ulja na umerenoj vatri i kad se lepo ugreje uzmite namazanim rukama meko i vazdušasto testo. Oblikujte ovalne uštipke i pržite u dok ne dobiju zlatnu boju. Ukoliko ih ulje ne pokriva, okrećite ih da se ispelu i sa druge strane.
Izvadite na ubrus da se ocedi višak masti, a kad se ohlade pospite šećerom u prahu po želji.
Posni uštipci liče na ulične mekike, ali su mnogo sočniji i mekši, zato što su deblji.
Napravite čudesan doručak sa njima, tako što ćete ih kombinovati sa omiljenim slatkom.
Prijatno!