Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Keks torta»Keks torta sa alvom i čokoladom

Keks torta sa alvom i čokoladom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Keks torta sa alvom i čokoladom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
8
"Iz ličnog iskustva vam kažem da je domaća keks torta najukusnija, a ova ima i alvu"

Potrebni sastojci

  • keks - 300 g
  • čokolada - 120 g
  • alva - 90 g
  • maslac - 100 g
  • sveže mleko - 220 ml
  • šećer - 2 - 3 supene kašike, po želji
  • lešnici - 100 g
  • za glazuru
  • kisela pavlaka - 200 g
  • šećer - 2 supene kašike
  • čokolada - 50 g, za rendanje
* merne jedinice

Način pripreme

U kaserolu stavljamo sveže mleko, maslac i alvu, isečenu na komade. Ako volite slađe deserte dodajte 2-3 supene kašike šećera.

Stavite na vatru dok smesa ne provri i dok se alva ne rastopi.

Nakon toga izvadite na vatru i dodajte čokoladu, izmrvljenu na komade. Mešajte dok se ne rastopi. Ostavite krem da se ohladi na sobnoj temperatur.

Za to vreme zapečemo lešnike u suvom tiganju na 4-5 minuta. Nakon toga isecite ili sameljite u blenderu.

U dubokoj posudi izmrvite keks krupnije. Dodajte pečene lešnike i hladni krem i dobro promešajte.

Prebacite smesu u kalup za tortu sa ivicama koje se skidaju (18-20 cm). Poravnajte kašikom ili spatulom i stavite u frižider na 2 sata da se stegne.

Pomešajte kiselu pavlaku sa 2 supene kašike šećera i mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori. Prelijte tortu i stavite keks tortu u frižider na jednu noć.

Drugog dana ukrasite rendanom čokoladom i servirjate ovu laku i veoma ukusnu keks tortu sa alvom i čokoladom.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: