Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Keks Torta»Torta sa keks korom, čokoladom i Moka kremom

Torta sa keks korom, čokoladom i Moka kremom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Torta sa keks korom, čokoladom i Moka kremom
Fotografije: marcheva14
1 / 3
03/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Moramo da priznamo da ova torta na prvi pogled izgleda komplikovano za pripremu, ali istina je da svako može da uspe. Teže dolazi posle kada ne treba da preterujete sa jelom"

Potrebni sastojci

  • Keks kora
  • keks - 200 g, čokoladni
  • lešnici - 100 g, pečeni, istucani
  • maslac - 100 g, meki
  • Krem
  • crna čokolada - 100 g, u komadima
  • pavlaka - 1/4 šolje, visok % masnoće
  • Moka krem
  • crna čokolada - 200 g, u komadima
  • maslac - 60 g, istopljeni
  • žumanca - 2 komada
  • kafa - 1 šolja, hladna, espreso
  • želatin - 10 g (1 pakovanje)
  • pavlaka - 1 šolja, visok %
* merne jedinice

Način pripreme

Kalup za torte sa prečnikom - 23-24 cm.

Ovaj čokoladni slatkiš se ne peče.

Kora:

U blenderu se melje keks da se pretvori u mrve i prepečeni lešnici. Maslac se dodaje u kockicama. Muti se dok se svi proizvodi ne pomešaju. Smesa se sipa u kalup za torte i prvo se prstima oblikuje visoki bord, a posle se oblikuje dno, tako što se dobro pritišće. Može da se koristi i obrnuta kašika za pritiskanje. Stavlja se u frižider na otprilike 30 minuta.

Krem:

Na umerenoj temperaturi na ringli se zagreva pavlaka, dok ne počnu sa strane da se pojavljuju mehurići. Skida se sa ringle i zaliva se čokolada. Meša se špatulom dok se ne istopi i dok se ne dobije homogena čokoladna smesa. Hladi se do sobne temperature i sipa se na koru od keksa i ostavlja se ponovo u frižideru kako bi se steglo.

Moka krem:

Prvo se stavlja kesica - 10 g želatina, u 1/3 šolje hladne vode kako bi nabubrilo. Ovo oduzima otprilike 10/15 minuta.

Na slabu ringlu se stavlja šerpica sa maslacem i čokoladom i uz neprestano mešanje se čeka da se istopi. Nakon što se čokolade istopila i kada je još vruća, dodaju se žumanca i metalnom žicom za mućenje se energično mute. Dodaje se hladna kafa i 1/3 šolje pavlake. Dok je smesa još uvek topla, dodaje se i nabubreli želatin uz neprestano mešanje dok se on ne istopi. Smesa se hladi do sobne temperature.

Drugi deo pavlake se muti mikserom dok se ne dobije sneg i dodaje se u ohlađeni Moka krem laganim mešanjem metalnom žicom za mućenje. U početku se dobijaju grudvice, što je normalno, alo nakon mućenja metalnom žicom za mućenje, one se istope i dobija se homogena smesa. Kada je definitivno gotov, veoma pažljivo i polako se sipa na čokoladni krem iz frižidera.

Kolač se drži barem 3 sata u frižideru dok se želatin ne stegne.

Dekoracija: posipanje kakaa kroz cediljku, kugla pavlake ili šok strugotine.

Napomena: Prema receptu, kalup za torte se pokriva papirom, ali ja sam to preskočila i nije neophodno.

Lešnike sam prvo usitnila drvenim čekićem i posle sam ih zapekla u tiganju, tako što se energično mešaju da ne zagore. Naravno, mogu da se zapeku i u rerni na papiru.

Za keksove sam koristila obične Petit-Beurre, oni ne sadrže maslac i meni su pogodniji, a i beže od preterano čokoladnog ukusa, koji će biti u većini.

Koristila sam čokoladnu kuvertiru.

Kada se pravi Moka krem, u principu trebalo bi da se maslac i čokolada pripremaju na vodenoj pari, tako je po pravilima, ali ja sam ga uradila direktno na veoma slaboj ringli uz neprestano mešanje i pazila sam da ne zagori. Za orijentir toplote ringle - moja je sa devet stepenova, i ja sam zagrevala između 2/3 stepena.

Torta je veoma jednostavna i bogatog čokoladnog ukusa i hrskave kore od keksova i lešnika.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: