Način pripreme
U kaserolu stavljamo sveže mleko, maslac i alvu, isečenu na komade. Ako volite slađe deserte dodajte 2-3 supene kašike šećera.
Stavite na vatru dok smesa ne provri i dok se alva ne rastopi.
Nakon toga izvadite na vatru i dodajte čokoladu, izmrvljenu na komade. Mešajte dok se ne rastopi. Ostavite krem da se ohladi na sobnoj temperatur.
Za to vreme zapečemo lešnike u suvom tiganju na 4-5 minuta. Nakon toga isecite ili sameljite u blenderu.
U dubokoj posudi izmrvite keks krupnije. Dodajte pečene lešnike i hladni krem i dobro promešajte.
Prebacite smesu u kalup za tortu sa ivicama koje se skidaju (18-20 cm). Poravnajte kašikom ili spatulom i stavite u frižider na 2 sata da se stegne.
Pomešajte kiselu pavlaku sa 2 supene kašike šećera i mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori. Prelijte tortu i stavite keks tortu u frižider na jednu noć.
Drugog dana ukrasite rendanom čokoladom i servirjate ovu laku i veoma ukusnu keks tortu sa alvom i čokoladom.
Neka vam je slatko!