Milanova torta

00000000000000
Šegrt
21377211
Milanova torta
Fotografije: Anonymous
1 / 2
20/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
16
"U doba klomfarica, varjača i drvenih kašika, TORTE su bile pojam i misaona imenica ...."

Potrebni sastojci

  • za kore
  • brašno - 15 kašika
  • šećer - 15 kašika
  • jaja - 15 kom.
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • za fil
  • mleko - 1 l
  • gustin - 1 kutija
  • šećer - 20 kašika
  • margarin - 250 g.(maslac)
  • orasi - 500 g, mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Odvojiti belanca od žumanca i ulupati sneg. Žumanca ulupati sa šećerom i dodati polako belancima, uporedo dodavati i brašno koje smo prosejali zajedno sa praškom za pecivo. Od ukupne mase napraviti pet kora ili umutiti posebno pet korica podelivši materijal na pet delova.

Svaku koricu peći na 180 stepeni oko 15 minuta. Mogu se peći svaka za sebe ili u jedan pleh veći napraviti pet krugova ili kvadrata, sipati i ravnomerno rasporediti masu za kore, pa peći zajedno.

Pri pečenju ne otvarati rernu ranije, da nam ne bi biskvit ''pao''. Da li je kora pečena proverimo sa čačkalicom ili drvenim štapićem tako što bocnemo koricu na sredini, ukoliko ne ostane trag testa kora je pečena. Gotove kore ohladiti i ohlađene filovati.

Fil skuvati od 800 ml mleka i gustina (skrobno brasno), sa 10 kašika šećera. Gustin i šećer preliti sa 200 ml mleka, dobro izmešati da se dobije ređa masa kao puding, zatim ovu masu lagano sipati u zakuvano mleko, stalno mešajući da se ne zgrudva.

Kad se skuva staviti ga da se prohladi, dodati margarin penasto umućen sa 10 kašika šecera i 500 g mlevenih oraha. Margarin mora biti na sobnoj temperaturi da bi se lakše mutio i spojio sa kuvanim delom fila.

Sve zajedno spojiti i dobro izraditi u kremu pa filovati kore.

Tortu premazati odozgo i sa strane istim kremom, posuti mlevenim orasima ili ukrasiti po sopstvenoj želji.

Ja sam moju tortu posula sa seckanim i prepečenim orasima koje sam ubacila u 100 g rastopljene čokolade i 30 g margarina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: