Torta Tedi

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Torta Tedi
Fotografije: Doni Niki
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Predivna šarena torta, koja će obradovati svakog rođendanca"

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 300 g
  • sok od pomorandže - 300 ml
  • ulje - 300 ml
  • prašak za pecivo - 20 g
  • brašno - 390 g
  • kakao - 60 g
  • Krem parfe
  • slatka pavlaka - 200 ml
  • šećer u prahu - 100 g
  • kisela pavlaka - 400 g
  • slatko od borovnica - 250 g
  • želatin - 2 kesice (po 10 g)
  • Drugi krem
  • slatka pavlaka - 400 ml
  • šećer u prahu - 200 g
  • maskarpone sir - 500 g
  • esencija pomorandže
  • Treći krem od maslaca
  • maslac - 300 g
  • kondenzovano mleko - 1 kutija (397 g)
  • esencija pomorandže
  • sveže mleko - 50 ml, za zalivanje kora
  • gel boje
  • šećerne perlice
* merne jedinice

Način pripreme

Kore: Jaja i šećer se mute mikserom dok ne pobele, 8-10 minuta.

Postepeno se dodaju ulje, sok od pomorandže i esencija. Meša se još minutu. Brašno, kakao i prašak za pecivo pomešani u posudi se proseju i postepeno dodaju u porcijama, pažljivo mešajući špatulom.

Gotova smesa se raspoređuje u dve tepsije rerne, obložene papirom za pečenje. Peku se na 170 stepeni dok ne budu gotove.

Sačeka se malo da se ohlade, nakon čega se pažljivo, uz pomoć podesivog prstena iseku četiri kore prečnika 22 cm (obe kore su od isečaka, to nije problem, zato što ih krem sakriva).

Krem parfe: Muti se slatka pavlaka sa šećerom u prahu dok ne bude gotova, dodaje se kisela pavlaka i slatko od borovnica.

Želatin se sprema prema uputstvima na pakovanju, ostavlja se da se malo ohladi i dodaje se u smesu.

Na podlogu se stavlja podesivi prsten, omotan acetatnom trakom ili papirom za pečenje.

Na podlogu se stavlja jedna supena kašika smese i stavlja se prva tepsija. Lagano se četkom zaliva kora, zato što je vrlo krhka. Polovina parfe smese se sipa na koru, dobro se izravna i na nju se stavlja druga kora, ponovo se četkicom zaliva svežim mlekom. Preostala polovina parfea se sipa i izravna po drugoj kori. Na nju se stavlja treća kora.

Dok se priprema drugi krem, torta se stavlja u frižider na 30 minuta.

Drugi krem se pravi na sledeći način: Slatka pavlaka se muti sa šećerom u prahu dok se ne dobije gust krem, dodaje se maskarpone sir i esencija. Mute se mikserom kratko dok se smesa ne homogenizuje.

Nastavlja se sa sastavljanjem torte - zaliva se treća kora i obilno se pokriva pripremljenim kremom, odozgo se stavlja poslednja četvrta kora, dobro se pritiska da se dobije ravna površina. Obilno se pokriva kremom i stavlja se u frižider na pola sata.

Nakon toga se pažljivo skida prsten i acetatna traka, nafiluje se sa svih strana odgovarajućim špatulama. Dok se priprema krem od maslaca, torta se ponovo stavlja u frižider.

Pripremljenim kremom od maslaca se dekoriše ohlađena torta.

Za krem od maslaca meki maslac se muti 4-5 minuta mikserom dok ne pobeli, postepeno se dodaje kondenzovano mleko i esencija. Muti se još 5-6 minuta dok se ne dobije gladak, gust krem.

Gel bojicama se boji krem od maslaca i ruskim dodacima za lale i ruže se ukrašava torta po vašoj želji i ukusu.

Torta Tedi je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: