Speculaas keks

Korisnik#244021Korisnik#244021
Kuvar
404281842
Speculaas keks
Fotografije: Anonymous
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Da li ćete ih jesti uz kafu, čaj ili solo - izbor je vaš"

Potrebni sastojci

  • brašno - 200 g
  • maslac - 120 g
  • bademi - 50 g, seckani
  • bademi - 28 kom, celi
  • cimet - 1 kašika
  • muskatni oraščić - pola kašičice, mleveni
  • karanfilić - pola kašičice, mleveni
  • đumbir - pola kašičice, mleveni
  • limun - 1 kom
  • jaja - 1 kom
  • smeđi šećer - 160 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

U dublju posudu pomešati brašno sa svim mlevenim začinima, dodati prstohvat soli, narendanu koru limuna, prašak za pecivo i seckane bademe, pa sve promešati.

U drugoj posudi staviti maslac (na sobnoj temperaturi) pa dodati šećer i mutiti dok puter ne postane penast. Dodati jaje i umutiti ga sa maslacem.

Umućenom maslacu dodati brašno sa začinima i mesiti rukom dok se testo dobro ne sjedini. Zaviti u plastičnu foliju i ostaviti da odstoji makar 2 sata u frižideru (ili preko noći).

Na pobrašnjenoj površini razvući oklagijom testo debljine oko 3-4 mm. Kalupom vaditi željene oblike.

Na svaki kolačić staviti po jedan ceo badem.

Peći 10-15 minuta na 180 stepeni C.

Od ove mase treba da se dobije 20-tak kolačića (zavisi koje oblike pravite).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: