Način pripreme
U avanu istucajte ruzmarin, dva lovorova listića, zrna bibera, beli luk, žalfiju i izdašan prstohvat soli.
Oštrim nožem napravite razreze preko ćurećeg bataka. Dobijenom istucanom aromatičnom pastom dobro namažite batak.
Isecite šargarepu i celer na duge lente i poređajte ih u posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje. Prelijte sa 2-3 kašike maslinovog ulja.
Preko povrća stavite začinjen ćureći batak. Prelijte ga šoljom maslinovog ulja, a u posudu za pečenje sipajte bujon od povrća.
Stavite posudu u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko sat, dok s vremena na vreme prelivate sosom iz posude.
Oštrim nožem napravite razreze na kestenju. Stavite ih u kipuću vodu sa dva lovorova lista i kuvajte oko 30 minuta. Procedite i oljušitite kestenje dok je toplo.
U tiganju istopite grudvu maslaca, stavite kestenje i prelijte konjakom. Rastresite posudu na vatri nekoliko minuta da se kestenje začini.
Prebacite pečenu ćuretinu u tanjir za serviranje. Poređajte okolo kestenje i prelijte sve sosom od pečenja i maslacem od kestenja.
Servirajte pečeni ćureći batak sa kestenjem topao!
Osim kestenja za garnirung je veoma pogodan i krompir pire!
Nek vam je slatko!