Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Ćuretina»Pečeni ćureći batak sa kestenjem

Pečeni ćureći batak sa kestenjem

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871932k135
Pečeni ćureći batak sa kestenjem
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
08/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
130 min.
"Ćurka sa kestenjem - i ako ovo nije sjajno jelo žalimo samo što je jedan batak"

Potrebni sastojci

  • ćureći batak - oko 800 g
  • kestenje - 300 g
  • šaragrepa - 1 komad
  • celer - 1 struk
  • ruzmarin - 1 grančica
  • lovorov list - 3 - 4 komada
  • žalfija - 3 - 4 lista
  • beli luk - 2 čena
  • biber - 3 - 4 zrna
  • bujon od povrća - 1 šolja
  • konjak - 2 kašike
  • maslac - grudva
  • maslinovo ulje - 1 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

U avanu istucajte ruzmarin, dva lovorova listića, zrna bibera, beli luk, žalfiju i izdašan prstohvat soli.

Oštrim nožem napravite razreze preko ćurećeg bataka. Dobijenom istucanom aromatičnom pastom dobro namažite batak.

Isecite šargarepu i celer na duge lente i poređajte ih u posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje. Prelijte sa 2-3 kašike maslinovog ulja.

Preko povrća stavite začinjen ćureći batak. Prelijte ga šoljom maslinovog ulja, a u posudu za pečenje sipajte bujon od povrća.

Stavite posudu u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko sat, dok s vremena na vreme prelivate sosom iz posude.

Oštrim nožem napravite razreze na kestenju. Stavite ih u kipuću vodu sa dva lovorova lista i kuvajte oko 30 minuta. Procedite i oljušitite kestenje dok je toplo.

U tiganju istopite grudvu maslaca, stavite kestenje i prelijte konjakom. Rastresite posudu na vatri nekoliko minuta da se kestenje začini.

Prebacite pečenu ćuretinu u tanjir za serviranje. Poređajte okolo kestenje i prelijte sve sosom od pečenja i maslacem od kestenja.

Servirajte pečeni ćureći batak sa kestenjem topao!

Osim kestenja za garnirung je veoma pogodan i krompir pire!

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: