Način pripreme
U ovom receptu trešnje mogu da budu zamrznute ili trešnje iz džema. U posudu pomešajte brašno, šećr, prašak za pecivo i kakao. Zamesite dobro suve sastojke.
U drugoj posudi umutite blago jaja kuhinjskom žicom, sipajte ulje i dodajte kiselo mleko. U tečnu smesu u porcijama dodajte suvu, mešajući kašikom.
Stavite krupno narendanu čokoladu. Postavite kvadratnu posudu za pečenje 28cx28 cm, ako koristite okruglu 26 cm, sa papirom za pečenje.
Sipajte smesu, zaravnajte. Odozgo poređajte trešnje blago ih pristiskajuću da potonu do polovine. Ispecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta.
Nemojte ga prepeći da ne ostane suv. Obično su kolači sa uljem vlažne i sočne konzistencije, ali ovde ima i kakaa i čokolada, koji dodatno isušuju smesu.
Gotov kolač sa kiselim mlekom i trešnjama ohladite na rešetki. Pospite šećerom u prahu i isecite na kvadrate.
Beleška: Kolač nije sladak! Ako volite slađe kolače možete da povećate šećer duplo.