Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Božićni čokoladni keksići sa glazurom

Božićni čokoladni keksići sa glazurom

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
18730673
Božićni čokoladni keksići sa glazurom
Fotografije: Stanislava Armyanova
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Nije pošteno da se samo za Božić prave toliko uksuni božićni čokoladni keksići sa glazurom"

Potrebni sastojci

  • maslac - 225 g
  • šećer - 200 g
  • ekstrakt vanile - 1 i 1/2 kašičica
  • jaje - 1 komad, veliko
  • brašno - 265 g
  • kakao - 50 g, u prahu
  • prašak za pecivo - 3/4 kašičice
  • so - 3/4 kašičice
  • Glazura
  • šećer u prahu - 375 g
  • sveže mleko - 3 - 4 kašike
  • ekstrakt vanile - 1/2 kašičice
  • Po želji
  • mrvice - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte maslac sa sobne temperature i šećer u veliku posudu i koristite mikser dok se maslac ne umuti i ne dobije se kremasta struktura. Dodajte ekstrakt vanile i jaje, umutite dobro.

U odovjenoj posudi zajedno prosejte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte suve sastojke u maslac dok se potpuno ne ujedine.

Dobijena smesa je dosta lepljiva. Ona se podeli u dve kese i stavlja se u zamrzivač na oko 2-3 sata.

Nakon što se testo ohladi zagrejte rernu do 175 stepeni. U posudu za pečenje se stavlja papir za pečenje.

Testo se razvija na veoma nabrašnjenoj površini. Dobro je da se testo i odzgo pospe brašnom da se ne lepi za oklagiju. Razvija se na želejnu debljinu - oko 0.5-1 cm, u zavisnosti koliko želimo da keks bude hrskav.

Koristite kalup za keks da izrežete figure, i koristite špatulu da prebacite figure na pripremljeni list za pečenje. Pecite na 175 stepeni 9-11 minuta (možda će biti potrebno više vremena za veći ili deblji keks ili manje za manje ili tanje).

Dozvolite da se božićni keks ohladi potpuno na papiru za pečenje pre nego što ga premestite.

Glazura:

Pomešajte šećer sa dve kašike mleka i ekstraktom od vanile u srednju posudu i promešajte dok se ne iskombinuje. Ako vaša glazura izgleda previše gusta dodajte više mleka, oko jednu kašičicu odjednom. Ako slučajno dodate previše mleka dodajte šećer u prahu, dok ne dostignete željenu teksturu. Možete da obijite glazuru ako želite.

Glazura se sipa u malu najlon kesu, čiji se vrh odseče i ukrasite keks. Po želji može da se pospe i čokolanim šećernim mrvicama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: