Način pripreme
Postoji mnogo različitih recepata za čizkejk. Neki su komplikovnani, drugi jednostavni, a vreme prirpeme do konzumiranja iziskuje mnogo sati. Ja sam imala zadatak da prirpemim desert gostima za večeru, javili su se za vreme ručka.
Odlučila sam dok sam pripremala glavno jelo u rerni, da napravim jedan brz španski čizkejk, koji je gotov za konzumiranje 3 sata nakon početka prirpeme.
Kalup za tortu je prečnika 24 cm, porcije su po veličini ko koliko želi 12 ili 16.
I tako počinjemo sa korom/osnovom/ priprema oduzima 10-15 minuta.
Sameljemo keks i dodajemo rastopljeni maslac. Rasporedimo smesu u kalup, dobro pritiskamo. Ostavljamo u frižideru na oko pola sata da se stegne.
Priprema krema oduzima oko 15 minuta.
Mikserom umutimo šećer u prahu sa maskarponeom, dodajemo pavlaku i sveže mleko. Proizvodi su na sobnoj temperaturi.
Rastvorimo 2 kesice želatina /od 9 ili 10 g nije važno/ u 12 supenih kašika hladne vode. Za 1-2 minuta želatin treba da nabubri/kao griz alva/.
Nakon što nabubri, oko 2-3 minuta, rastopimo ga na pari, ringla treba da bude na srednjoj temperaturi i želatin ne treba da provri, nego samo da se rastopi.
Ponovo mutimo mikserom i dodajemo želatin u krem.
Sipamo smesu na hladnu osnovu i vraćamo čizkejk u frižider.
Nakon oko sat i po možemo da prelijemo glazurom, koji pripremamo po ukusu - kakvo god slatko želite ili možete ukrasiti voćem.
Ja sam koristila 250 g slatkog od borovnica, koje nije bilo mnogo gusto i u njega sam dodala 6 g želatina, rastvorenog u 4-5 supenih kašika hladne vode, nakon što nabubri i rastopi se na pari, smesu sipamo preko krema.
30 minuta je dovoljno u frižideru i klasičan španski čizkejk je spreman za konzumiranje.
Naravno, to je brža varijanta, ali vi možete pripremiti tortu prethodnog dana i da ostavite u frižideru koru ili krem koliko vremena želite.
Glazuru takođe možete pripremiti sa raznim slatkom, čak i domaćim. Ako je mnogo gusto možete ga ugrejati na sa malo vode i onda dodati želatin.