Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čizkejk»Klasičan španski čizkejk (Tarta de queso)

Klasičan španski čizkejk (Tarta de queso)

Klasičan španski čizkejk (Tarta de queso)
Fotografije: Mariana Todorova Tsoneva
1 / 8
16/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
16
"Selimo se u Španiju da bismo probali njihov čizkejk - da, odličan je"

Potrebni sastojci

  • za osnovu
  • keks - 250 g, sa mlekom
  • kravlji maslac - 100 g, nemački
  • za krem
  • maskarpone - 500 g
  • pavlaka - 400 g, tečna životinjska /30 - 35 %/
  • sveže mleko - 60 g
  • šećer u prahu - 250 g
  • želatin - 2 kesice, 30 g
  • glazura
  • slatko - 250 g, po izboru
  • želatin - 6 g
* merne jedinice

Način pripreme

Postoji mnogo različitih recepata za čizkejk. Neki su komplikovnani, drugi jednostavni, a vreme prirpeme do konzumiranja iziskuje mnogo sati. Ja sam imala zadatak da prirpemim desert gostima za večeru, javili su se za vreme ručka.

Odlučila sam dok sam pripremala glavno jelo u rerni, da napravim jedan brz španski čizkejk, koji je gotov za konzumiranje 3 sata nakon početka prirpeme.

Kalup za tortu je prečnika 24 cm, porcije su po veličini ko koliko želi 12 ili 16.

I tako počinjemo sa korom/osnovom/ priprema oduzima 10-15 minuta.

Sameljemo keks i dodajemo rastopljeni maslac. Rasporedimo smesu u kalup, dobro pritiskamo. Ostavljamo u frižideru na oko pola sata da se stegne.

Priprema krema oduzima oko 15 minuta.

Mikserom umutimo šećer u prahu sa maskarponeom, dodajemo pavlaku i sveže mleko. Proizvodi su na sobnoj temperaturi.

Rastvorimo 2 kesice želatina /od 9 ili 10 g nije važno/ u 12 supenih kašika hladne vode. Za 1-2 minuta želatin treba da nabubri/kao griz alva/.

Nakon što nabubri, oko 2-3 minuta, rastopimo ga na pari, ringla treba da bude na srednjoj temperaturi i želatin ne treba da provri, nego samo da se rastopi.

Ponovo mutimo mikserom i dodajemo želatin u krem.

Sipamo smesu na hladnu osnovu i vraćamo čizkejk u frižider.

Nakon oko sat i po možemo da prelijemo glazurom, koji pripremamo po ukusu - kakvo god slatko želite ili možete ukrasiti voćem.

Ja sam koristila 250 g slatkog od borovnica, koje nije bilo mnogo gusto i u njega sam dodala 6 g želatina, rastvorenog u 4-5 supenih kašika hladne vode, nakon što nabubri i rastopi se na pari, smesu sipamo preko krema.

30 minuta je dovoljno u frižideru i klasičan španski čizkejk je spreman za konzumiranje.

Naravno, to je brža varijanta, ali vi možete pripremiti tortu prethodnog dana i da ostavite u frižideru koru ili krem koliko vremena želite.

Glazuru takođe možete pripremiti sa raznim slatkom, čak i domaćim. Ako je mnogo gusto možete ga ugrejati na sa malo vode i onda dodati želatin.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: