Način pripreme
6. januara Španci proslavljaju dolazak trojice kraljeva (mađioničara) koji prvi odlaze kod rođenog Isusa da bi ga darovali darovima i u njemu prepoznali Boga. Svečanom paradom nazvanom Cabalgata de los Reyes Magos, sa svetlima koja osvetljavaju ulice, sa scenama rađanja Isusa, svečanom povorkom i muzikom se ispunjavaju ulice cele Španije.
Kraljevi jašu konje ili su postavljeni na ogromne platforme, bacajući poslastice deci po ulicama. Ovog dana sva deca dobijaju poklone i na svakoj španskoj trpezi prisustvuje tradicionalni kolač posveđen mađioničarima - Roskon de Rejes koji se bukvalno prodaje na svakom uglu, podseća na naš milibrot. U kolač Španaca se stavljaju i poruke za sreću. Ovo su male figurice kraljeva i pasulj za radost dece.
A evo i kako se pravi kolač Roskon de Rejes:
Istopite kvasac u 150 ml mleka dodavajući 1 supenu kašiku šećera i 4 supene kašike brašna da se aktivira. Pomešate ostalo mleko, umutite jaja, izrendane kore, 2-3 supene kašike vode od cveta pomorandže i prstohvat soli.
Pravite udubljenje u brašnu, sipate kvasac, pomešane sastojike i dodajte meki maslac. Mesite meko, nelepeće testo i pokrivate ga streč folijom da naraste dok ne utrostruči svoj obim.
Lagano ga pritiskate prstima samo da izbacite njeogov vazduh i stavljate ga u tepsiju rerne na papir za pečenje. U sredini pravite rupu prstom i razvlačite testo dok se ne dobije veliki đevrek. Pokrivate ga i ostavljate ga na još 30 minuta da se testo opusti.
Namažete ga umućenim žumancem s malo ulja i odozgo ređate ušećereno voće, orašaste plodove i mokri šećer. Pečete 35 minuta u prethodno tagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Kada se ohladi, sečete ga na dva dela horizontalno i premazujete ga umućenom slatkom pavlakom, krem čokoladom ili kremom od jaja.
Ušećerena pomorandža i kivi se prave tako što ih sečete na tanke kriškice i stavite ih u ključali sirup od 150 ml vode i 150 g šećera. Kuvate ih bez mešanja dok ne upije sav sirup. Sipajte ih u đevđir da se ocede i stavite ih na papir za pečenje da se ohlade.
Poslužite španski kolač Roskod de Rejes sa voćem i šećerom u prahu.