Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Torta sa kremom od vanile i čokoladom

Torta sa kremom od vanile i čokoladom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Torta sa kremom od vanile i čokoladom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
8 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
15
"I kao što znaš, samo 80 minuta te deli od predivnog izazova, koji se zove torta sa kremom od vanile i čokoladom"

Potrebni sastojci

  • kore
  • jaja - 4 komada
  • brašno - 1 šolja (malo veća, 300 ml)
  • šećer - 1 šolja (ista mera kao i brašno)
  • krem
  • sveže mleko - 1 l
  • skrob - 50 g, kukuruzni
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 160 g
  • vanilin šećer - 1 supena kašika
  • maslac - 20 g
  • čokoladni ganaš
  • crna čokolada - 150 g (50 % kakaa)
  • pavlaka - 150 g, tečna, slatka
  • šećer - 30 g
  • maslac - 45 g
  • sirup
  • voda - 150 ml
  • šećer - 100 - 120 g ili po ukusu
  • kafa - 2 kašičice, instant (može i bez kofeina)
  • rum - 1 šolja za kafu ili po ukusu
  • još
  • crna čokolada - 100 g
  • pavlaka - 550 g, slatka
  • orašasti plodovi - mleveni za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prvo pečemo kore. Pravimo običan patišpanj, kojem nije potrebno sredstvo za podizanje testa, pošto pravilnom tehnikom se dobija odlična i nadošla mekana kora.

Posebno umutimo belanca i žumanca da dobijemo sneg i mekan krem. U sneg od belanaca dodajemo šećer u delovima i mutimo dok se ne rastope kristali i dok ne dobijemo gust i sjajan mereng. Da bi proces bio kraći možete koristiti šećer u prahu umesto kristal.

Krem od žumanaca dodajemo u belanca i lagano mešamo da se sjedine.

Brašno prosevamo u delovima i istim laganim pokretima odozdo na gore mešamo.

Sipamo u pleh sa dnom koje se skida, 28 cm, na dno stavljamo papir za pečenje. Može biti i manji pleh, ali umesto dve kore, dobićete tri i biće viša torta.

Koru za tortu pečemo na 180 stepeni, proveravamo čačkalicom za zube.

Pre nego što otvorimo kalup, prolazimo nožem po ivicama i ostavljamo koru da se ohldi. Ja nekad pripremam dan pre.

Hladnu koru isečemo na dve posebne kore. Ako je korišćen manji kalup, rekli smo tri. Dobro je da obeležite da biste znali posle kako pravilno da staivte jednu na drugu i da nema neravnina.

2. Pripremite sirup tako što ćete pomešati vodu i šećer i ostaviti da vri 7-10 minuta. Rum i kafu dodajte na kraju ili u poslednjoj minuti. Ostavite da se ohladi. Ako prelivate toplim sirupom koru, omekšaće mnogo.

3. Pripremamo i krem, ugrevamo 800 ml mleka sa šećerom i vanilom. Nema potrebe da provri.

Jaja umutimo sa preostalim mlekom i skrobom i sipamo lagano u preostalu smesu na vatri. Smanjujemo vatru da ne zagori krem od jaja i da nema miris kuvanih jaja.

Mešamo dok se ne zgusne, imamo u vidu da krem sa skrobom ostaje ređi, ali kada se ohladi bude dobar. Na kraju dodajemo maslac i mešamo da se rastopi i pomeša sa svim ostalim. Krem nije previše sladak, zato nije potrebno da se ostali sastojci torte kompenzuju.

4. Ugrevamo na pari 100 g crne čokolade sa malo pavlake.

5. Počinjemo sa sastavljanjem čokoladne torte, u isti pleh stavljamo koru, prelivamo, namažemo rastopljenom čokoladom celu ili pola. Prelivamo ravnomerno polodinom krema. Odozgo stavljamo drugu koru i radimo na isti način. Ukoliko ima tri kore, smesu rasporedimo da bude dovoljno za tri. Krem na vrhu poravnamo.

6. Dolazi red i na čokoladni ganaš. Sasvim običan. Ugrevamo pavlaku na tihoj/umerenoj vatri, stavljamo čokoladu i šećer da se rastopi i na kraju maslac. Lepo promešamo i sipamo preko stegnutog krema.

7. Kad se potpuno ohladi, tortu sa kremom od vanile i čokolade uvijamo u streč foliju i stavljamo u frižider na nekoliko sati ili do sledećeg dana.

Pre nego što otvorimo kalup, prolazimo po ivicama pokvašenim nožem. Posipamo mleveim orašastim plodovima i gotova je.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: