Način pripreme
Rastopite čokoladu sa kiselim mlekom na pari i ostavite sa strane da se ohladi. Dodajte u njega ekstrakt vanile i kafu.
Sameljite sitno bademe u blenderu.
Stavite u posudu brašno, so i mlevene bademe.
Umutite jaja nekoliko minuta dok se ne udvostruče i dodajte šećer u delovima. Treba da budu dosta mekani, to će oduzeti oko 4-5 minuta mućenja mikserom.
Pomešajte čokoladnu smesu sa jajima polako. Dodajte iz dva-tri puta smesu sa bademima i brašnom, mešajte pažljivo - odozdo na gore spatulom.
Uključite renru na 170 stepeni i u kalup prečnika 23 cm stavite papir za pečenje (ja uvek za 100 % rezultat namažem papir sa malo maslaca).
Odvojimo kore na dva dela i sipamo smesu u kalupe.
Pečemo kore u ugrejanoj rerni oko 15-20 minuta - one treba da budu vlažne u sredini i da stoje nedopečene. Kad se ispeku, ostavite ih da se ohlade i nakon toga izvadite iz kalupa na rešetku.
Za to vreme pripremite sos od maline.
Maline, šećer i 200 ml vode stavite u posudu i stavite u frižider na oko 1 sat.
Nakon što odstoje sat vremena u frižideru, izvadite i stavite u šerpu na umerenu vatru.
Skrob pomešajte u maloj posudi sa nekoliko supenih kašika vode i sipajte u šepu sa malinama. Mešajte neprestano dok se sos ne zgusne. Kad provri kuvajte još oko 2 minuta i skinite sa vatre.
Dodajte vanilu i ostavite sa strane da se ohladi. Sastavite tortu, stavite jednu koru na tacnu.
Odozgo namažite sos od maline svuda i pokrijte drugom korom.
Da biste napravili glazuru, stavite pavlaku da provri, izmrvite čokoladu u nju i sačekajte da se rastopi.
Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Ostavite da se ohladi, nakon toga namažite celu čokoladnu tortu odozgo i sa strane.
Ukrasite malinama za dekoraciju i ostavite u frižideru bar 5-8 sati, najbolje na jednu noć.
Možete posuti takođe šećerom u prahu.
Torta je čokoladna, idealna za ljubitelje čokoalde. Sa odličnim mirisom malina i badema.
Neka vam je slatko.