Način pripreme
Volim svakakva predjela i paštete sa pečurkama. One su veoma pogodne u svako doba, a servirane elegantno, mogu da se serviraju na prefinjenim prazničnim trpezama.
Skoro sam objavila moje omiljeno predjelo od sirovih pečuraka koje ne traži nikakvu termičku obradu, a ovi sastojci, osim što su drugačiji, proći će i kroz nju.
Maslinovo ulje i maslac se zagrevaju i u njima se zaprže luk na parčiće i beli luk, isečen na krupno, pri čemu se on dodaje malo nakon luka. Stavlja se peršun, jednostavno iskidan na krupno, so i ostali začini.
Meša se dok luk ne počne da dobija blagu preplanulost, i tada se stavljaju pečurke - dobro očišćene, ako su sveže.
Sotiraju se i ako puste tečnost, ostavlja se da ona ispari. Dobro je da budu ne budu na oimilici, već raspoređene u tankom sloju da se ne bi savijale, i da je jača vatra.
Ako su pečurke marinirane dovoljno je da se samo mešaju kratko na vatri sa svim ostalim, da se spoje ukusi i da ispari moguća tečnost koju su ispustile.
Filetirani ili samleveni bademi se zapeku blago na suvom tiganju.
Sve se ostavlja da se ohladi, posle se prebacuje u blender ili secko i samelje se sa malo masnoće od kuvanja.
Ako je nepohodno zgusne se sa još badema.
Po želji predjelo se začinjava dodatno sa još nabrojanih začina ili kapljicama soka od limuna.
Ovo praznično predjelo sa pečurkama se servira ohlađeno i oformljeno u prstenu ili u posudici.
Prijatno!