Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Pašteta»Jetrena pašteta u teglama

Jetrena pašteta u teglama

Potrebitel#240543Potrebitel#240543
Pomoćnik kuvara
1881383
Jetrena pašteta u teglama
Fotografije: Potrebitel#240543
2 / 3
17/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
9
"Domaća pašteta od džigerice, koja pozitivno deluje na zdravlje i apetit, možete da je napravite i čuvate u teglama, kako bi vam uvek bila pri ruci"

Potrebni sastojci

  • džigerica - 1 kg
  • maslac - 600 g
  • karanfilić - 4 - 5 komada
  • piment - 1 kašičica, mleven
  • so
  • biber - mleveni, po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Maslac isecite na komade.

Pripremite začine za paštetu i tegle.

U široku šerpu sipajte vodu i zagrejte je do ključanja.

Operite i isecite sirovu svinjsku džigericu na komade veličine 3-4 cm i trudite se da budu jednaki, kako bi se skuvali ravnomerno tokom termičke obrade. Ako u mesari ne kupite tanje delove džigerice, one sa krajeva, već dobijete središnji, deblji deo, trebaće vam više truda da odstranite žilice, bar one deblje.

Kada voda proključa, spustite u nju komade džigerice i gledajte da ih voda potpuno pokrije. Ako je potrebno, dolijte još vruće vode. Kada dodate komade džigerice, temperatura vode će opasti i kuvanje će se zaustaviti za trenutak.

Sačekajte da voda ponovo proključa, promešajte i poklopite.

Gledajte na sat i kuvajte samo 5 minuta.

Ocedite vodu i pasirajte džigericu direktno u šerpi, najbolje metalnim delom pasatora, ako ga imate.

Dodajte komad po komad maslaca i karanfiliće. Od vrele džigerice maslac će se istopiti i formiraće se gusta kaša. Pasirajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Dodajte mleveni piment i biber. Promešajte ponovo.

Posolite i sačekajte da se so istopi uz mešanje kašikom, probajte i ako je potrebno dodajte još soli.

Napunite tegle paštetom, zatvorite ih poklopcima i prokuvajte tegle 10-15 minuta.

Nemojte da koristite velike tegle, jer u ovoj domaćoj pašteti nema konzervansa i lako se može pokvariti kada se tegla otvori i ne pojede u kratkom vremenskom roku. Treba vam 9 teglica od 200 g. Tegle ne treba da stoje otvorene duže vreme!

Ova pašteta od džigerice u teglama je veoma korisna za osobe koje pate od anemije ili imaju problema sa ligamentima zglobova i koksatrozom. Bar znate šta se stavili unutar paštete.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: