Način pripreme
Počinje se sa spremanjem aromatičnog i konzistentnog bujona za čorbu.
Povrće se opere, oljušti i stavlja celo u veliku šerpu zajedno sa telećom kosti, strukovima peršuna, maslinovim uljem, solju, biberom i lovorovim listom.
Preliva se obilnom količinom vode i bujon se kuva 30 minuta na umerenoj vatri.
Krompir i šargarepa se sklanjaju (po želji može i deo paškanata). Seku se na kocke.
Bujon se procedi i u njega se vraća samo teleća kost. Kada opet provri, dodaje se i meso, isečeno na male parčiće (malo veće nego za supu). Kuva se na laganoj vatri dok teletina ne bude gotova - treba da je krhko i meko.
Isečeno skuvano povrće se vraća u teleću čorbu, stavljaju se kašika, dve iseckanog peršuna i kada provri sipa se pirinač. Kuva se dok ne bude al dente ili malo pre vremena naznačenog na pakovanju - tako do trenutka serviranja on će nastaviti da se kuva, makar i kad je sklonjen s vatre, i neće se raspasti i pretvorit u kašu.
Teleća kost se sklanja.
Gotova teleća čorba sa pirinčem se ostavlja da odstoji 5-10 minuta - tako će pirinač upiti potrebnu količinu tečnosti, a ukusi će se slegnuti.
Pre serviranja teleća čorba se posipa sa još svežeg peršuna.
Prijatno!