Način pripreme
Izvadite sir iz frižidera da odstoji na sobnoj temperaturi dok spremate sos. Radimo to jer ćemo ga posle zapeći na jakoj vatri na kratko i ako je hladan neće biti vremena da se zagreje iznutra i da se razlije, kako bi trebalo, a i ne bi tako dobro otpustilo svoju aromu.
Stavite u blender zrnca nara da se samelju, nakon toga procedite kroz finu cediljku, odstranjujući tvrde parčiće semenki.
Gusti sok od nara pomešajte sa šećerom i vinom roze. Stavite na rignlu na umerenu do slabu vatru da se kuva i redukuje oko 10-15 minuta ili dok se ne zgusne. Na kraju kapnite malo soka od limuna i promešajte.
Sir kamamber treba da zapečete neposredno pre serviranja.
Zagrejte na jakoj vatri tiganj sa nelepljivim dnom i namažite ga sa malo maslinovog ulja. Stavite pločicu sira preko zagrejane površine i pecite kratko dok ne dobije zlatastu preplanulost.
Pažljivo okrenite špatulom da se zapeče i sa druge strane.
Na tacnu stavite dve kašike sosa od nara i rasprskajte ga u obliku kruga, malo većeg od prečnika sira. Stavite aromatični kamamber u krug, a odozgo prelijte preostalim sosom.
Ukrasite svežim strukom mente i servirajte prefinjeno predjelo toplo.
Prijatno!