Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Pečeni sir»Pečeni sir sa koricom od začina

Pečeni sir sa koricom od začina

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pečeni sir sa koricom od začina
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
2
"Nema ukusnijeg načina za pripremu aromatičnog sira, a ova korica od začina je prosto vrh"

Potrebni sastojci

  • kravlji sir - 250 g, pločica, oko 2 cm debljine
  • jaja - 1 komad, XL
  • sok od lumuna - 2 - 3 kapljica
  • peršun - 1 kašičica, suva
  • majčina dušica - 1 kašičica, suva
  • estragon - 1 kašičica
  • origano - 1 kašičica
  • ljuta aleva paprika - 2 prstohvat ili po ukusu, u ljuspicama
  • brašno - za valjanje
  • prezle - za valjanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pomešajte jednake količine brašna i prezle. Količine nisu strogo određene, prosto procenite po veličini sira. Trebalo bi po 1 šolja za kafu od svakog bi trebalo da bude dovoljno da bi obilno moglo da pokrije sir. Ako vam ostane možete koristiti za pohovanje drugih sastojaka.

2. Odvojite belanca od žumanaca. Umutite ih posebno, u svki stavite kapljicu soka od limuna.

3. Pomešajte sve začine i biljke. Dodajte neku biljku po želji ili izbacite neku koja vam se posebno dopada, a nalazi se u receptu.

4. Izvadite sir iz salamure, nemojte sušiti i uvaljane u brašno i prezle. Potopite u žumanca, pokrijte njime celu površinu po siru i pospite delom začina tako da se lepo zalepi. Ponovo pokrijte brašnom i prezlama i potopite u belanca, ponovite proceduru (belance treba da bude dobro umućeno, ne na sneg, nego da se vide mehurići).

Pospite ponovo preostalim začinima.

5. Stavite pločicu sira u namazan pleh. Možete pokriti alu folijom, ali obavezno namažite, inače će donji deo kore ostati na njoj.

6. Stavite u prethodno ugrejanu rernu na 220 stepeni u rerni i pecite dok ne dobije zlatnu boju, tamniju ili svetliju - zavisi kako vam se dopada.

7. Servirajte ukusan pečeni sir topao i uživajte uz čašu rozea, crvenog vina ili piva.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: