Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Pečeni sir»Pečeni sir kamamber sa sosom od nara

Pečeni sir kamamber sa sosom od nara

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Pečeni sir kamamber sa sosom od nara
Fotografije: Yordanka Kovacheva
7 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
18 min.
Ukupno
33 min.
Porcije
1
"Šta da vam kažemo, dan postaje malo drugačiji sa sirom kamameberom na stolu - predjelo za specijalne prilike kojim ćete sve oduševiti"

Potrebni sastojci

  • sir kamamber - 250 g, okrugla pločica
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kapi
  • menta - sveži struk za ukras
  • Sos od nara
  • nar - 280300 g, zrnca (od oko 2 - 3 ne mnogo velike voćke)
  • šećer - 4 - 5 kašika
  • vino - 2 kašike, roze
  • sok od limuna - 2 - 3 kapi
* merne jedinice

Način pripreme

Izvadite sir iz frižidera da odstoji na sobnoj temperaturi dok spremate sos. Radimo to jer ćemo ga posle zapeći na jakoj vatri na kratko i ako je hladan neće biti vremena da se zagreje iznutra i da se razlije, kako bi trebalo, a i ne bi tako dobro otpustilo svoju aromu.

Stavite u blender zrnca nara da se samelju, nakon toga procedite kroz finu cediljku, odstranjujući tvrde parčiće semenki.

Gusti sok od nara pomešajte sa šećerom i vinom roze. Stavite na rignlu na umerenu do slabu vatru da se kuva i redukuje oko 10-15 minuta ili dok se ne zgusne. Na kraju kapnite malo soka od limuna i promešajte.

Sir kamamber treba da zapečete neposredno pre serviranja.

Zagrejte na jakoj vatri tiganj sa nelepljivim dnom i namažite ga sa malo maslinovog ulja. Stavite pločicu sira preko zagrejane površine i pecite kratko dok ne dobije zlatastu preplanulost.

Pažljivo okrenite špatulom da se zapeče i sa druge strane.

Na tacnu stavite dve kašike sosa od nara i rasprskajte ga u obliku kruga, malo većeg od prečnika sira. Stavite aromatični kamamber u krug, a odozgo prelijte preostalim sosom.

Ukrasite svežim strukom mente i servirajte prefinjeno predjelo toplo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: