Način pripreme
Što se tiče hranljive vrednosti, pečurke se mogu porediti sa najdragocenijim povrćem. Količina proteina u pečurkama je u tome konkurencija mesu. Zbog korisnih svojstava u svom sastavu često ih koriste vegetarijanci. One su jedinstvene, ne samo zbog svoh hemijskog sastava, neho i zbog toga što se u njima nalaze životinjski i biljni proteini.
Pečurke su bogate vitaminima, mikroelementima, aminokiselinama, zahvaljujući kojima se poboljšava sastav krvi. One poboljšavaju funkciju imuniteta, održavaji i hrane ćelije mozga, doprinose gubitku težine. Sadrže mnogo minerala i vitamina iz grupe B, vitamin D, K itd.
Avokado je bogat mineralima i vitaminima, poznat je sa svojim korisnim svojstvima, kao i bundeva, koziji sir i začini u receptu. Pripremite ove ukusne zdrave punjene pečurke!
Za vegan varijantu zamenite sir tofu sirom.
Očistite pečurke, obrišite ih čistom krpom.
Pažljivo izvadite drške, lagano ih okrenite, isecite nožem sitno. Naprskajte čašice pečuraka sokom od limuna i ostavite sa strane. U tiganju sa maslinovim ulje pržite bundevu, isečenu na male komade, dok ne dobije karamel boju. Izvadite iz tiganja i u istoj masti dinstajte drške pečuraka dok ne dobiju zlatnu boju.
U posudu stavite koziji sir i isečene začine, ruzmarin, majčinu dušicu, bosiljak i matičnjak, dodajt sitno iseckanu crvenu ljutu papriku, rendani parmezan, avokado i propržtenu bundevu i luk.
Napunite pečurke dobijenom smesom.
Stavite punjene pečurke u pleh, namazan sa malo ulja i pecite na 160 stepeni oko 45 minuta.
Izvadite pečurke iz rerne i ostavite da odstoje oko 5 minuta, da se malo ohlade, nakon toga ih servirjate na stolu sa nežnom zelenom salatom.