Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Punjene pečurke»Zdrave punjene pečurke

Zdrave punjene pečurke

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Zdrave punjene pečurke
Fotografije: Ivelina
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
3
"Obožavamo gurmansku kuhinju, baš zbog ovakvih izazova kao što su ove punjene pečurke koje vidimo pred sobom"

Potrebni sastojci

  • pečurke - 500 g, velike
  • sir - 180 g, svež, koziji
  • čili - 1 komad, paprika
  • univerzalni začin - 2 kašičice (ruzmarin, majčina dušica, bosiljak i matičnjak)
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - ekstra virgin, po ukusu
  • beli luk - 1/2 čena
  • parmezan - 40 g, rendan
  • bundeva - 100 g (isečena na kockice)
  • avokado - 1/2 komada (isečen na kockice)
* merne jedinice

Način pripreme

Što se tiče hranljive vrednosti, pečurke se mogu porediti sa najdragocenijim povrćem. Količina proteina u pečurkama je u tome konkurencija mesu. Zbog korisnih svojstava u svom sastavu često ih koriste vegetarijanci. One su jedinstvene, ne samo zbog svoh hemijskog sastava, neho i zbog toga što se u njima nalaze životinjski i biljni proteini.

Pečurke su bogate vitaminima, mikroelementima, aminokiselinama, zahvaljujući kojima se poboljšava sastav krvi. One poboljšavaju funkciju imuniteta, održavaji i hrane ćelije mozga, doprinose gubitku težine. Sadrže mnogo minerala i vitamina iz grupe B, vitamin D, K itd.

Avokado je bogat mineralima i vitaminima, poznat je sa svojim korisnim svojstvima, kao i bundeva, koziji sir i začini u receptu. Pripremite ove ukusne zdrave punjene pečurke!

Za vegan varijantu zamenite sir tofu sirom.

Očistite pečurke, obrišite ih čistom krpom.

Pažljivo izvadite drške, lagano ih okrenite, isecite nožem sitno. Naprskajte čašice pečuraka sokom od limuna i ostavite sa strane. U tiganju sa maslinovim ulje pržite bundevu, isečenu na male komade, dok ne dobije karamel boju. Izvadite iz tiganja i u istoj masti dinstajte drške pečuraka dok ne dobiju zlatnu boju.

U posudu stavite koziji sir i isečene začine, ruzmarin, majčinu dušicu, bosiljak i matičnjak, dodajt sitno iseckanu crvenu ljutu papriku, rendani parmezan, avokado i propržtenu bundevu i luk.

Napunite pečurke dobijenom smesom.

Stavite punjene pečurke u pleh, namazan sa malo ulja i pecite na 160 stepeni oko 45 minuta.

Izvadite pečurke iz rerne i ostavite da odstoje oko 5 minuta, da se malo ohlade, nakon toga ih servirjate na stolu sa nežnom zelenom salatom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: